Joshua Earle Pj7yh Gkc7i Unsplash
Samfunnsbedriftene oppfordrer sine medlemmer om å legge til rette for at ansatte på hjemmekontor kommer seg ut i frisk luft og dagslys. Foto: Joshua Earle (Unsplash)
Frisk luft og dagslys opprettholder god fysisk og psykisk helse:

– Kom deg ut!

Energi | Havn | Avfall | Andre bransjer | Brann og redning

Samfunnsbedriftene oppfordrer sine medlemmer til å legge til rette for at de ansatte kommer seg ut på tur i frisk luft og i dagslys.

I over åtte måneder har vi levd med strenge smitteverntiltak på grunn av koronapandemien. Samfunnsbedriftene og Friluftsrådenes Landsforbund oppfordrer derfor våre medlemsbedrifter til å legge til rette for at ansatte på hjemmekontor kommer seg ut en tur i løpet av dagen.

– Mange av våre medlemmer har vært gjennom – og står midt opp i – en tøff tid. Heldigvis viser undersøkelser at de fleste av våre medlemmer ikke er så hardt rammet som mange andre bedrifter. Likevel er dette en situasjon som preger oss alle, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

Han vil at medlemsbedriftene skal sende sine ansatte ut på tur.

Psykisk helse

– De strenge koronatiltakene gjør at mange blir sittende isolert og alene på hjemmekontor, selv om de er i arbeid. Det har ført til at både myndigheter og andre frykter for den psykiske helsa til nordmenn. Det er naturligvis ikke alle bedrifter som har ansatte som utfører arbeid hjemme, men de av dere som har det oppfordres til å legge til rette for frisk luft i løpet av arbeidsdagen.

Brevik understreker at arbeidslivet for mange er en viktig sosial arena, og en viktig bidragsyter til den psykiske helsen.

– Vi har ikke råd til langtidsvirkningene som nedstengningen av samfunnet kan ha på enkelte ansattes psykiske helse – i verste fall i form av depresjon og sykemelding, sier han.

Viktig med lufting i mørketiden

Friluftsrådenes Landsforbund støtter Samfunnsbedriftene i oppfordringen til medlemsbedriftene om å legge til rette for at ansatte som sitter på hjemmekontor får en tur ut i løpet av arbeidsdagen.

– Vi nærmer oss den mørkeste tida på året og det er viktig med en luftetur i løpet av arbeidsdagen. Frisk luft og dagslys er viktige ingredienser for å skape og opprettholde god fysisk og psykisk helse, sier daglig leder Morten Dåsnes i Friluftsrådenes Landsforbund – en paraplyorganisasjon for 28 interkommunale friluftsråd som jobber landet rundt for å legge til rette for friluftsliv for alle.

Hjemmekontor

Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion er det 3 av 10 nordmenn som har hjemmekontor for tiden.

Direktør for arbeidsgiverservice i Samfunnsbedriftene, Frode Bård Nilssen, sier at mange av medlemsbedriftene ligger på steder som ikke har vært omfattet av den andre nedstengningen i høst. Han har imidlertid registrert at mange lokale utbrudd fører til strenge tiltak rundt i landet.

– Mange av våre medlemsbedrifter har ikke mulighet til å praktisere eller legge til rette for hjemmekontor. Men der det er mulig, oppfordrer vi flest mulig til å finne kreative og fleksible løsninger for å legge til rette for at de ansatte kan få seg en tur ut i løpet av arbeidsdagen – aller helst mens det er dagslys. Lunsjpausen er et fint tidspunkt for å komme seg ut for å få et lite avbrekk med frisk luft, sier Nilsnen.