Strandryddere.jpg
Strandryddeuka 2020

Bli med på høstens største ryddeaksjon av strendene!

Avfall

Forsøpling av naturen er et problem året rundt både i innlandet og langs kysten. Bli med på Strandryddedagen den 19. september og Strandryddeuka den 5.-20. september!

Strandryddeuka mobiliserer flere tusen frivillige og er en unik mulighet til å bli med i dugnaden mot forsøpling.

Strandryddeuka har egne temadager knyttet til blant annet idrettslag, barnehager og skoler, arbeidsplasser, byrom, innland, dykking, mikroplast og strandrydding. La dere gjerne inspirere av disse når dere velger dato og områder for rydding!

Ønsker du å delta? Meld din ryddeaksjon på ryddenorge.no.

Trygg rydding under korona-pandemien

Hold Norge Rent er opptatt av smittevern, og ønsker å sikre at Strandryddeuka ikke bidrar til økt smitte i Norge.

Dersom det ikke er forsvarlig å arrangere Strandryddeuka i kommunen ber Hold Norge Rent om at kommunen gir beskjed til sine innbyggere og samtidig gir beskjed til Hold Norge Rent.

Det er viktig at all frivillig opprydding skjer i tråd med myndighetenes råd om smittevern. Les mer om Hold Norge Rent sin guide for trygg rydding i faktaboksen.

Avfallshåndtering og refusjonsordning

Avfallet fra ryddeaksjonen må også håndteres. Gjenvinningsstasjoner som tar imot marint avfall fra frivillige ryddeaksjoner gratis, vises i Rydde. Dine tre nærmeste gjenvinningsstasjoner og utleveringssteder for ryddepakker vil også vises automatisk når du oppretter en ryddeaksjon.

Avklar i forkant hvor og hvordan avfallet skal håndteres. Ta derfor kontakt med ditt lokale avfallsselskap før ryddeaksjonen finner sted for å avtale hva dere skal gjøre med avfallet etter ryddeaksjonen.

Mange lokale renovasjons- og avfallsselskap støtter opp om frivillige ryddeaksjoner. Rydder dere i løpet av en av Hold Norge Rents kampanjer, er avfallsselskapene ofte mer forberedt på å hjelpe til.

Alle kommuner som har utgifter til transport eller behandling av eierløst marint avfall eller transport av frivillige i forbindelse med frivillige ryddeaksjoner, kan søke refusjon. Søknadsfristen er 15. november. Les mer her: Refusjonsordningen

Hvorfor rydde om høsten?

Avfall kommer dessverre på avveie i naturen året rundt, og det er viktig å rydde før vinteren. Søppel som blir liggende, brytes ned til små biter som blant annet blir vanskeligere å rydde når våren kommer. Rydding om høsten beskytter også dyrelivet og bidrar til nødvendig opprydding før neste års hekkesesong.

Den internasjonale strandryddedagen

Marin forsøpling er et problem over hele kloden, og den internasjonale strandryddedagen er en verdensomspennende dugnad som har mobilisert frivillige til opprydding av marint avfall i over 30 år.

Den internasjonale strandryddedagen (International Coastal Cleanup) er arrangert av Ocean Conservancy. Hold Norge Rent er offisiell koordinator for den internasjonale strandryddedagen i Norge. Ta gjerne kontakt med dem for mer informasjon