Regjeringen skal nå forhandle med Stortinget om budsjettet, og da må dette forslaget heller erstattes med en avgift på produkter som ikke lar seg materialgjenvinne. Design for å øke materialgjenvinningen må tilsvarende belønnes med reduserte avgifter.
Regjeringen mener selv at deres forslag til forbrenningsavgift er i tråd med at forurenser betaler. Det stemmer ikke.
- Svært mye av restavfallet som sendes til forbrenningsovner inngår i et utvidet produsentansvar, som både regjeringen og EU legger til grunn for utviklingen av en sirkulær økonomi, sier direktør Svein Kamfjord.
I et produsentansvar er det økonomiske ansvaret for et produkt overtatt av produsent, fra avfallsbesitter, også når det er avfall. Produsent blir altså definert å være forurenser. Det å ilegge en avgift på produsent vil følgelig være i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, slår Svein Kamfjord fast.
EUs handlingsplan for sirkulær økonomi
Dette understrekes ved at EU i sin handlingsplan for sirkulær økonomi sier at materialgjenvinnbarheten av et produkt bestemmes til 80 prosent i designfasen når det lages – altså før det sendes ut i markedet. EU har derfor foreslått en avgift på all plast som ikke er materialgjenvinnbar.
Hovedmålet med en avgift er å redusere forbrenning, og det er det i all hovedsak produsentene som bestemmer om et produkt bare kan brennes, eller om det kan ombrukes og materialgjenvinnes.
- En avgift må derfor legges på produsent om en skal følge prinsippet om at forurenser betaler. En slik innretning på avgiften vil bidra til å nå hovedmålet om incentiver til å unngå forbrenning, fortsetter Kamfjord.
"Malus-bonus-system"
Parallelt med at den norske regjeringen foreslår en forbrenningsavgift, har en såkalt svensk delegasjon lansert 33 forslag for en mer sirkulær økonomi.
Et av de mest omtalte forslagene i Sverige, er et «malus-bonus-system for avfall». Altså et system som belønner produkter som fullt ut kan materialgjenvinnes, mens ikke-gjenvinnbare produkter straffes. Det vil innebære at produkter som må sendes til forbrenning i enden av sitt livsløp vil bli dyrere enn produkter som kan material gjenvinnes.
- Vi mener at Norge bør se til Sverige og utrede en lignende ordning, avslutter Kamfjord.