Foto Anna Shvets - for nett.jpg
Alt fra bedre håndvask til isolasjon av kritisk personell er tiltak som KS Bedrifts medlemmer gjør for å sikre trygg renovasjon i tiden fremover. (Foto: Anna Shvets/Pexels).

Koronaviruset: Slik hindrer avfallsbransjen smitte

Avfall

«Føre vàr» er prinsippet som følges mens forskerne jobber på spreng for å lære mer om hvordan korona smitter. For avfallsbransjen betyr dette noen spesifikke tiltak.

De generelle hygienerådene fra helsemyndighetene gjelder også for avfallsbransjen. Hva betyr det i praktiske hverdagssituasjoner for medlemmene i KS Bedrift Avfall? Vi har samlet noen løsninger, lenker og erfaringer.

Generelle hygieneråd

Helsemyndighetenes råd for å unngå smitte innebærer god hoste- og håndhygiene og unngå nærkontakt med andre. Forebyggende tiltak skal begrense smitte via luft og dråpe. Hva betyr dette i hverdagen?

Folkehelseinstituttes råd til blant annet rengjøring på arbeidsplasser.

På overflater

  • Beholdere, bur, stativer
  • Dørhåndtak, førerplassen i anleggsmaskiner og andre kjøretøy, betjeningspaneler
  • Telefoner, nettbrett, skjermer og tastaturer
  • Nøkler, kort, penger
  • Bord/mottak for farlig avfall
  • Kaffeautomater, kjøleskap, heispanel og toaletter/dusjer

Eksempler på tiltak: Bruk av hansker så ofte som mulig og rengjøring før/etter hanskene må av. Hyppig rengjøring og redusert besøk på anlegg. Når ansatte isoleres i vaktlag blir rengjøring mellom skiftene gjennomført.

Grønt Punkt melder i sitt nyhetsbrev til kommuner/IKS: Forskning tyder på at Corona-viruset kan leve opptil 3 døgn på plast – det er den samme tiden vi har for å forhåndsvarsle tyske myndigheter om forsendelse. Det vil si fra dere melder inn ønsket henting, har vi plikt til å vente i 3 døgn, ergo er smittefaren over når plasten hentes og transporteres.

Les også: slik unngår du smitte blant sjåførene

Nærkontakt og luftbåren smitte

Lindum har flere anlegg som leverer samfunnskritiske tjenester. Styreleder i KS Bedrift Avfall og adm.dir. i Lindum, Pål Smits, forteller til Avfallsbransjen.no at de ansatte som står for operativ drift har fått egne brakker med sanitæranlegg, skifte- og spiserom.

Videre sier Smits til Avfallsbransjen.no: -Vi er opptatt av karantenereglene som gjelder for samfunnskritisk virksomhet. Som en del av beredskapsplanen ser vi på muligheten for å holde folk i karantene på anlegget eller at de kan reise mellom hjemsted og jobb. Men det vil kreve dispensasjoner fra myndighetene.

 

Drikkevannet er trygt

Norsk Vann forteller at drikkevannet er trygt fordi norske vannbehandlingsanlegg har barrierer for dette viruset på lik linje med andre sykdomsfremkallende virus.

Andre land i Europa

Ulike land og regioner innfører tiltak for å redusere smitterisiko. Per. 20. mars går renovasjonen som normalt, men man forbereder seg på tiltak som blant annet kan innebære separat håndtering av avfall fra smittede.

Det understrekes at poser og sekker må knyttes forsvarlig. Doble sekker, sekker i beholdere som normalt ikke har sekk og vasking av beholdere er noen av tiltakene. Finland gir ny informasjon til innbyggere om at papirlommetørklær skal kastes som restavfall og ikke i bioavfallet.

Om du har tips, erfaringer eller spørsmål, send dem inn til oss, så kan vi dele med kolleger rundt i landet.