Identity Merkeordning Eks 1920X1080 36
Her er de nye symbolene for kildesortering av avfallet. Den nasjonale merkeordningen skal sikre at innbyggerne møter det samme formspråket uansett hvor de befinner seg i landet.
Nasjonal merkeordning for håndtering av avfall

Kildesortering av avfall får ny merkeordning

Avfall

Den nasjonale merkeordningen skal forenkle kildesorteringen i hele landet. Flere steder er implementeringen i gang, men endringene vil ta tid.

Merkeordningen ble utarbeidet i et samarbeid mellom LOOP og Avfall Norge. Samfunnsbedriftene har vært involvert i likhet med aktører både innen avfall og gjenvinning, samt produsenter, distributører, forbrukermyndigheter og miljøorganisasjoner.

Symbolene er videreutviklet fra den danske merkeordningen som ble lansert i 2017. 

RfD tar det litt etter litt

Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) er en av avfallsaktørene som har satt i gang arbeidet gjennom en egen innføringsplan for overgangen fra gammel til ny ordning.

- RFD har en praktisk tilnærming til overgang fra gammel til ny merkeordning. Alt material må ikke skiftes med en gang, fordi vi ønsker å ta vare på miljø og de ressursene vi har. Vi skifter derfor ikke ut velfungerende løsninger. I en overgangsfase vil det være ulike farger som brukes på lokk og på klistremerker, på skilter, nettside og informasjonsmateriell, sier Marte Brændsrud, kommunikasjonssjef i RfD.

Flere følger etter i 2021

Denne uken meldte NRK at Tromsø, Oslo og flere andre kommuner skal ta i bruk merkeordningen i 2021. Flere steder byttes den blå posen for plastemballasje ut med en i lilla.

Produkter med plastemballasje blir merket med ny farge og symbol. IVAR, som samler inn husholdningsavfallet i 11 kommuner i Rogaland, vurderer å bruke den nye merkeordningen på gjenvinningsstasjonene, i tømmekalendere, på containere og selvfølgelig informere om endringene i skriftlig informasjon.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke har satt i gang arbeidet?

Flere avfallsaktører lurer på hvordan de skal innføre den nye merkeordning. Det finnes inspirasjon å hente, blant annet fra RfD.

Under en nettverkssamling i november, i regi av Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs, kom kommunikasjonssjef Marte Brændsrud med følgende råd:

  • Ha en god og bred forankring internt
  • Lag en innføringsplan for overgang fra gammel til ny merkeordning
  • Samarbeid med andre avfallsselskaper

Besøk sortere.no/avfallssymboler for mer informasjon om den nye merkeordningen. Her finner du også en brukerguide og retningslinjer for bruk.