Anne_Vadasz_Nilsson krediter Energimarknadsinspektionen.jpg
Som generaldirektør i Energimarknadsinspektionen er Anne Vadasz Nilsson en av tungvekterne i den svenske energibransjen. (Foto: Energimarknadsinspektionen).
Kvinner til topps i samfunnsbedriftene

«Speil, speil på veggen der – hvem er mektigst i energibransjen her»

Energi

Flere av de mektigste i den svenske energibransjen er kvinner. I Norge er det svært få kvinner blant bransjens tungvektere. Er det tilfeldig?

I forbindelse med Sveriges svar på Arendalsuka har Energimarknaden og Dagens Industri kåret de 20 mektigste i Energi-Sverige. Europower har laget en tilsvarende oversikt over Energi-Norges mektigste basert på posisjonene i den svenske kåringen.

Nettavisen presiserer at de vil komme tilbake med en reell norsk kåring, som ikke er en blindkopi av den svenske. Det ser jeg frem til.

«Du, min dronning er mektigst i landet her»

Det er besnærende at den norske kopien nærmest er kjemisk fri for kvinner, eller dronninger. Ja, faktisk fri for norske dronninger. Det kan selvfølgelig Europower gjøre heller lite med, da kåringen er mer en rangering over de viktigste posisjonene enn de viktigste personene.

Av de tolv på lista er det i Sverige fem damer. Topplederne i Sveriges svar på NVE, Statnett, Klima- og miljødepartementet og Energi Norge er kvinner. I Norge er alle disse fire menn, tre av dem tiltrådte i løpet av fjoråret.

Er det tilfeldig, eller har svensk energibransje gjort noe ekstra for å rekruttere kvinner?

Greta Thunberg

Den eneste kvinnen, eller prinsessen hvis jeg skal fortsette Snøhvit-metaforen, på den norske kåringen er Greta Thunberg. Hun går igjen på begge maktlistene. Det er ingen tvil om at Thunberg har betydelig politisk innflytelse, og ikke minst har de skolestreikende elevene fått oss alle til å tenke over om vi kan eller kunne ha gjort mer for å hindre klimaendringene. Men finnes det ikke klimaaktivister i Norge? Hva med Anja Bakken Riise? Eller Silje Ask Lundberg?

Lite å gjøre med?

Når Europower nå går i gang med å sette opp den norske listen, håper jeg de klarer å finne flere damer. Energi har gått gjennom årsrapportene i et 40-tallsselskaper for å se hva de gjør på likestillingsområdet. Resultatet er ganske oppløftende, i snitt er det 31 prosent kvinner i ledelsen og andelen kvinner i styret er i snitt knapt 39 prosent.

Vi har gjort en kjapp gjennomgang av daglige ledere i selskap vi organiserer i KS Bedrift, den er ikke så oppløftende. Blant daglige ledere i energi- og nettselskapene er det tre prosent som er kvinner.

Det har vi bestemt oss for å forsøke å gjøre noe med, og vi har derfor etablert nettverket Kvinner til topps – i samfunnsbedriftene.

Dette nettverket er uavhengig av bransje. Tema som vi vil berøre er hvordan styrke mangfold i samfunnsbedriftene, hvordan ta steget opp og frem og hva forventes det av en kvinnelig toppleder og styreleder.

Les mer og meld deg på