51588266676 B9276b7887 5K
Statsminister Jonas Gahr Støre leder regjeringen som 8. november frem sitt tilleggsnummer til Statsbudsjettet 2022. (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor).)
Statsbudsjett 2022

Støre-regjeringen tar ett steg fram – med liten utjevningseffekt

Energi

Støre-regjeringen har talt. I dag fikk vi en første test på politikkens realiteter i det Støre-regjeringen har lagt fram sine budsjettprioriteringer for 2022. Og hva ser vi?

Flere prioriteringer fra Hurdalplattformen følges opp i tilleggsnummeret som finansminister Trygve Slagsvold Vedum la frem 8. november. Som forventet styrkes kommunenes økonomi og det settes inn avbøtende tiltak mot høye strømregninger.

Men budsjettet er ikke noen innertier for våre medlemmer som er opptatt av utjevning av forskjeller i hele Norge, enten det er nettleie eller dekning på høyhastighets bredbånd. Ja, vi tillater oss å si at det faktisk er ganske skuffende på flere områder når vi konstaterer at:

- Nei, det er ikke satt av en eneste krone i økt utjevning av nettleie. Alt lå til rette for at utjevningspotten på 20 millioner kroner kunne økes, i stedet er Vedum i sine kommentarer til statsbudsjettet tydelig på at dette ikke tas nå - fordi det skal utredes. Her skulle vi ønske at regjeringen holdt to tanker i hodet samtidig.

- Regjeringen øker statens bidrag til bredbånd med 100 millioner slik at det samlet bevilges 304 millioner for 2022. Det er mye penger, men ikke i nærheten av den årlige milliarden vi og 17 organisasjoner har påpekt er nødvendig for det digitale løftet vi trenger om 95 prosent av Norge skal ha tilgang til 1Gbit/s og 100/100 Mbit/s for de resterende 5 prosent av befolkningen innen 2025.

Så er det selvsagt også positive elementer, som en varslet nedsettelse av el-avgiften. Energibransjen er også opptatt av det vises forståelse og handlekraft i forhold til alle de privatpersoner og virksomheter som nå sliter med å få budsjettene til å gå opp med dagens strømpriser.

Samfunnsbedriftene heier på en nedsettelse av el-avgiften som er brukt som melkeku for Solberg-regjeringen, med økninger godt ut over det som skulle forventes etter konsumprisindeksen. Likevel er det skuffende at hele handlingsrommet brukes i ett enkelt tiltak med null fordelingseffekt.

I sum fremstår den nye regjeringen overraskende passiv på flere energiområder. Vi håper og tror imidlertid at dette også er et taktisk budsjettfremlegg der SV nå vil kunne bruke sin sterke forhandlingsposisjon til å få på plass viktige fordelingsgrep - som å øke utjevningspotten for nettleie.

Siste ord er med andre ord ikke sagt – og vi i Samfunnsbedriftene skal selvsagt følge det videre politiske arbeidet tett for våre medlemmer. Det betyr også at dersom du har tanker og saker du ønsker vi skal ta opp så oppfordres du til å ta kontakt med oss!