Stavanger Havn krediter Tony Kristoffersen - for nettsiden.jpg
Regjeringen har strammet inn regelverket for cruisebransjen som følge av den pågående Covid 19-epidemien. (Illustrasjonsbilde fra Stavanger Havn.) Foto: Tony Kristoffersen.

Cruise-regelverket strammes inn

Havn

Regjeringen la 3. august 2020 fram nye regler for cruisevirksomhet langs norskekysten og på Svalbard. Innstrammingen omfatter også regler knyttet til karantene for mannskap på cruiseskip.

- Adgangen til å drive cruisevirksomhet er endret som en følge av smittesituasjonen. Hendelsen på hurtigruteskipet Roald Amundsen har visst oss hvor viktig det er å ha orden på smittevernet, sier fagdirektør Arnt-Einar Litsheim i Norske Havner.

Den store endringen er at det innføres et makstak på 100 passasjerer og mannskap som kan gå i land.  Videre sikres det at mannskap kan gå i land (mannskapsbytte).

Hovedregelen er at mannskap som skal mønstre på cruiseskip i Norge skal gjennomføre karantene i Norge før de går om bord. Dette gjelder både mannskap fra EØS- og Schengenområdet med høy smittespredning (røde land/regioner) og for de som kommer fra land utenfor EØS- og Schengenområdet.

Disse reglene gjelder inntil videre.

For mer informasjon, se vedlagte brev fra Helsedirektoratet.