Brevet peker på alvorlige mangler i saksbehandlingen og viser til omfattende faglig kritikk fra høringsinstansene.Regjeringens forslag til en ny fastprisordning for strøm, kjent som «Norgespris», møter sterk motbør fra både fagmiljøer og deler av energibransjen. I et felles brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber Samfunnsbedriftene Energi og IKT – sammen med Naturvernforbundet, ZERO, NHO Elektro, Elektroforeningen og Norsk Varmepumpeforening – om at det åpnes en kontrollsak.
– Vi mener det er alvorlige mangler ved utredningen av Norgespris-forslaget. Derfor har vi bedt kontrollkomiteen om å undersøke saksforberedelsene nærmere, sier Mona Adolfsen, direktør i Samfunnsbedriftene Energi og IKT.
Mener utredningen bryter med regjeringens egne krav
I brevet vises det til at regjeringen ikke har oppfylt kravene i utredningsinstruksen – regjeringens eget regelverk for hvordan nye lover og regler skal utredes. Organisasjonene ber komiteen om å vurdere tre konkrete spørsmål:
- Om konsekvensene for aktører som faller utenfor ordningen er tilstrekkelig vurdert – både i Norge og i våre nordiske naboland.
- Om alternative løsninger er vurdert på en forsvarlig måte.
- Om juridiske og konkurransemessige konsekvenser er godt nok belyst.
– Når så mange faginstanser samstemt konkluderer med at forarbeidet er mangelfullt, er det Stortingets ansvar å følge opp. En kontrollsak kan bidra til å sikre et bedre beslutningsgrunnlag før vedtak fattes, heter det i brevet.
Bred faglig kritikk
Blant høringsinstansene som har kritisert forslaget, er Regelrådet, Konkurransetilsynet, SSB, NVE/RME og Advokatforeningen. De peker på svakheter som manglende kostnadsberegninger, risiko for økte priser og redusert forsyningssikkerhet. Regelrådet gir forslaget rødt lys for utredningskvalitet.
Også den svenske systemoperatøren Svenskakraftnät har uttrykt bekymring for hvordan ordningen vil påvirke det nordiske kraftmarkedet.
Ingen kontrollsak – ennå
Lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H), har i media avvist at det blir aktuelt å åpne en kontrollsak nå. Han viser til at lovforslaget ennå ikke er formelt fremmet for Stortinget.
Selv om det ikke blir noen kontrollsak i denne omgang, forventer vi at både kontrollkomiteen og energi- og miljøkomiteen tar den omfattende kritikken på alvor når Stortinget senere i vår skal behandle forslaget.
– Vi støtter målet om forutsigbarhet for husholdninger med høye strømutgifter, men tiltak må utformes med grunnlag i god faglig saksbehandling. Det handler både om kostnadseffektivitet, rettferdighet og forsyningssikkerhet, sier Adolfsen.