Søk

Høring i finanskomiteen

– Det trengs sterkere lut for å få den kraften vi trenger

Dresskledt mann smiler mot kamera.
Truls Wickholm, var klar i talen til finanskomiteen. Her gjelder det å se på hvordan fornybarnæringen skattelegges. Og finne løsninger for å produsere mer kraft.
|
Publisert:
16. oktober 2023

Vi mener det er avgjørende at skatte- og avgiftssystemet, sammen med andre tiltak, brukes for å vri investeringene over på fornybar energi.

Dette var hovedbudskapet som Truls Wickholm, direktør for Samfunnsbedriftene Energi, trakk frem i høringen på statsbudsjettet for 2024 i finanskomiteen 16. oktober.
Han trakk frem at vi nå står midt i en historisk stor omvelting av samfunnet, der vi i løpet av veldig få år skal gå over til et elektrifisert samfunn basert på grønne energikilder.
– Det handler om å redde planeten og klimaet. Det handler om å posisjonere det norske samfunnet og norske bedrifter, og vi har ikke den kraften og det nettet vi trenger, sa han.
Skatteregimet er en viktig nøkkel for å få en endring på dette og få på plass mer kraft.
– Vi mener det er helt avgjørende at skatte- og avgiftssystemet sammen med andre tiltak brukes for å vri investeringene over på fornybar energi, påpekte Wickholm.

Ingen skattegrep

Han viste deretter til at regjeringens viktigste tiltak så langt, er å fjerne en skatt de selv innførte i fjor, og som satt en effektiv stopper for en del kraftutbyggingsprosjekter.
Grunnrentesatsen på vannkraft er fortsatt ikke reversert, slik vi i Samfunnsbedriftene Energi har bedt om. Innføringen av grunnrenteskatt på vindkraft kommer, men er redusert til 35 prosent fra det opprinnelige forslaget på 40 prosent.
Men fortsatt ligger denne satsen ti prosentpoeng høyre enn det man fikk en enighet om på havbruk. Det er vi ikke fornøyde med og forventer vil bli diskutert.

Bedre for kommunene

– Det som er bra, er at regjeringen foreslår noen grep på produksjonsavgiften for å incentivere kommuner og lokalsamfunn. Samtidig ligger dette langt bak Danmark, hvor regjeringen for kort tid siden lanserte 12 initiativer for å firedoble fornybar kraftproduksjon på land, understreket direktøren i Samfunnsbedriftene Energi.

Trenger politisk handlekraft

Det blir nå stortingets jobb å sørge for sterkere lut slik at vi får på plass den kraften vi trenger. For det trengs politisk handlekraft.
Senest i forrige uke fikk vi en påminnelse fra strømprisutvalget om at det er et politisk ansvar hvor mye kraft og nett vi faktisk får.
– Når de sier at prissignalet alene antagelig ikke er nok til å skaffe den kraften vi trenger, så sender de en tydelig beskjed til storting og regjering, understreker Wickholm.

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern