Søk

Første forum for bærekraftsrapportering

Energiselskapene er i samme båt

Bilde av et inntaksbasseng til et kraftverk, med trær i forgrunnen og fjell og natur i bakgrunnen.
Energiselskapene må begynne å forberede seg til rapporteringskravene som kommer på bærekraft. Foto: Tina Melfjord
|
Publisert:
30. mai 2024

Det var budskapet fra deltakerne på det første forumet for bærekraftsrapportering for energibransjen denne uka. Økende krav som slår ut enten allerede nå eller om kort tid gjør at også energiselskapene må forberede seg. Da er det nyttig å kunne lære av hverandre.

Noe av fokuset for samlingen var å bli kjent på tvers av selskap, og dele hvor langt man har kommet med bærekraftsrapportering. Mens noen rapporterer på åpenhetsloven, har andre satt i gang med dobbelt vesentlighetsanalyse og jobber med å bake bærekraft inn i rapporteringen.
Felles for alle var mye usikkerhet for hvor omfattende man skal rapportere, hvilke krav man skal følge, og hvor man skal starte. Nettopp dette er tema som skal tas opp i forumet fremover.
Neste forum blir allerede 14. juni, kl. 09:30-11:00.
Les mer her og meld deg på!

Årshjul og nøkkelindikatorer skal inn i forumet

Målet er at forumet skal opprette et årshjul basert på de ulike fristene man må forholde seg til innen ulik rapportering, for å kunne sammen diskutere gode løsninger mens man sitter med selve arbeidet.
I tillegg skal det også utarbeidet noen felles nøkkelindikatorer som selskapene kan bruke i sin bærekraftsrapportering, enten man er omfattet EUs krav, har fått beskjed av styret om å rapportere, eller forbereder seg på fremtidige krav.
Med felles nøkkelindikatorer blir det enklere både å lære av hverandre, men også å kunne sammenligne seg med lignende selskap.
Forumet for bærekraftsrapportering ble satt i gang etter ønske fra to av Samfunnsbedriftene Energi sine medlemmer, Voss Energi og Hammerfest Energi.
Voss Energi har fått beskjed om av revisor at de er omfattet av EUs krav til bærekraftsrapportering fra regnskapsåret 2025, mens Hammerfest Energi sitt styre har sagt at de ønsker at selskapet setter i gang før kravene trår i kraft for de.

Vanskelig å få oversikt

Krav til bærekraftsrapportering kommer i ulike former, og får noen treffer de ganske snart, mens for andre er det et ønske om å ligge i forkant som utløser behovet for mer kunnskap. Samtidig er det mange typer rapportering som henger tett sammen med bærekraftsrapportering, som åpenhetsloven, aktomhetsanalyse og så videre.
Selv om kravene starter å rulle inn, så er det ikke alt som er like klart når det kommer til hva man skal rapportere på, man må bare komme i gang og utvikle rapporteringen over tid.
Det betyr at ikke alt må være perfekt fra start, men det betyr også at man ikke nødvendigvis har en tydelig oppskrift for hva en rapport skal inneholde - hva skal man ha med i en rapport, hva skal man prioritere? Dette er ting vi ønsker å diskutere i forumet fremover
Forumet er åpen for alle medlemmer i Samfunnsbedriftene Energi. Man deltar i de forumene man har mulighet til, og alle går digitalt. For mer informasjon, ta kontakt med næringspolitisk rådgiver Tina Melfjord.

Les mer om

Tina Helén Bursvik Melfjord
Næringspolitisk rådgiver
988 58 074
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern