Søk

Energivorspiel med god temperatur

Redaktøren i EnergiWatch listet opp flere utfordringer til aktørene i kraftbransjen
|
Publisert:
21. juni 2024

Energi-teamet inviterte til energivorspiel i forbindelse med Samfunnsbedriftenes årskonferanse. Der fikk forsamlingen både høre litt om Statnetts planer og et kritisk blikk fra redaktøren i EnergiWatch.

Etter en dag med interessante innledere på Munchmuseet, der temaene dreide som om både rikets sikkerhet og rekruttering, dreide vi på energivorspielet over på mer konkrete utfordringer for kraftbransjen.
Samfunnsbedriftenes årskonferanse, og markering av 10-års jubileum, ble holdt 17. og 18. juni. Det faglige innholdet fant sted på Munch-museet i Oslo, mens festmiddagen ble inntatt på Sentralen.
I mellom slagene, inviterte energi-teamet til et noe mer fagspesifikt «vorspiel». Det var invitert to innledere til denne sosiale fagsamlingen. Tom Tellefsen, leder for systemansvar og portefølje i Statnett, innledet det hele med å snakke om utfordringer med drift av dagens kraftsystem. – Hvor nærme er vi grensen? Spurte Tellefsen.
I sitt innlegg pekte han på ulike utfordringer som systemoperatøren kjenner på. Han avlivet dessuten en myte han mente helt feil var blitt nærmest en sannhet.
– Mange sier at Statnett drives med både «belte og bukseseler». Det er ikke rett, påpekte Tellefsen, som hevdet at det ikke er noen andre TSOer i Europa som kjører med høyere risiko enn Norge.
Han påpekte at det nå skjer mye i Statnetts regi og håpet at flere ville involvere seg i Statnetts områdeplaner. Når det gjaldt nedbygging av flaskehalser, minnet også Tellefsen på at dersom samtlige flaskehalser forsvinner og vi får lik pris over det hele, ja da har vi faktisk bygget ut for mye nett.

Skråblikk på bransjen

Deretter tok redaktør i EnergiWatch, Anders Lie Brenna, over og ga de fremmøtte deltagerne fra kraftbransjen litt å tenke på, med sitt «Skråblikk på bransjen». Han pekte på at hemmelighold og unnlatenhet ikke har bidratt til å styrke bransjens omdømme og manet til mer åpenhet, men i tillegg også mer informasjon og imøtegåelse av kritikerne.
– Fortell de gode historiene og hvor viktige dere er, sa Lie Brenna, som mente det var viktig at bransjeaktørene nå blant annet ryddet opp i en del begreper.
– Dere må ut og forklare strømsystemet. Ikke bare bransjeorganisasjonene, men alle selskapene også, sa han
Begge de to innlederne la grunnlag for gode diskusjoner og debatter som gjorde at forsamlingen så vidt rakk frem til festmiddagen. Dialogen vil fortsette i nye fora fremover.

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern