Søk

Ny sensorteknologi og maskinlæring skal redusere risiko for branner

Finner batteriene som er gjemt i avfallet

Ida Pedersen og Synne Sauar sittende i sofa.
Li-tech detekter batterier i avfall - gründere Ida Pedersen og Synne Sauar. Foto: Marianne Haugland
|
Publisert:
26. januar 2023

Det hender altfor ofte at batterier og EE-avfall kastes feil sted. Ny teknologi tar i bruk sensorer og maskinlæring for å kunne luke ut batteriene fra avfallet, før det skal videre til gjenvinning.

På en lab på NMBU i Ås beveger rullebåndet seg sakte, mens sensorene rundt gjør selve jobben. Og jobben går ut på å detektere batterier som har gjemt seg i avfallet. Både enkeltbatterier og produkter med batterier inni. Jo mer avfall som passerer sensorene, desto mer presise blir algoritmene.

Maskinlæring

Sortering av avfall kan overlates til roboter. Det er bra for arbeidsmiljøet. Og sensorene kan bli bedre til å detektere batterier og EE-avfall desto mer data de får om hva som er, og som inneholder, batterier. I tiden fremover skal teknologien prøves ut i pilotprosjekter. Når batterier er detektert, kan sorteringsroboter/-teknologi sende avfallet og batteriene videre i separate strømmer.

Webinar når mer erfaring er samlet

I avfallsbransjen har det vært studieturer til mange nye anlegg som ikke har vært i drift. Det gir begrenset læring. Etter sommeren håper Li-tech å ha nok erfaring fra pilottesting, til å fortelle Samfunnsbedriftenes medlemmer hvordan denne teknologien fungerer i operativ drift.

Reduserer risiko for brann

Li-tech leverer teknologi som svarer på avfallsbransjens utfordringer med branner. God kommunikasjon med innbyggere og næringsliv kan begrense mengden feilsorterte batterier. Det er likevel sannsynlig at noe fremdeles kastes feil og kan følge med annet avfall inn i sorteringsutstyr og kverner. Båndet med Li-techs løsning er tenkt inn tidlig i prosessen, før avfallet kvernes eller komprimeres.

Sensor for gass i komprimatorer

Det oppstår branner i komprimatorer også. Både i containere og i biler. Li-tech utvikler også sensorteknologi for å detektere brannfarlig gass. Sensoren skal kunne skille brannfarlig gass fra øvrige gasser fra avfallet. Dette skal også pilottestes og erfaringene vil deles med Samfunnsbedriftenes medlemmer når tilstrekkelig kunnskap er samlet inn.
Les mer på Li-techs nettsider

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Gå til toppen
Personvern