Søk

Statnett endrer

Flott med økt grense til 5 MW – men det må ikke bli en sovepute

|
Publisert:
4. desember 2023

Den 1. desember varslet Statnett at de endrer definisjonen for vanlig strømforbruk til å gjelde forbruk opptil 5 MW. Tiltaket er i tråd med hva vi har etterspurt, men må ikke bli en sovepute.

Ifølge Statnett vil det frigi rundt 600 MW og bidra til at færre må stå i nett-kø: Dette grepet er vi i Samfunnsbedriftene Energi svært godt fornøyde med. Samtidig er vi opptatte av at dette ikke blir en sovepute for politikerne for å legge til rette for videre utbygging av nettet. For det trengs i høyeste grad fortsatt.
– Dette er et steg i riktig retning for å utnytte nettet bedre, og gode nyheter for våre medlemmer som strever med å koble til ny industri i sine områder. Endringen betyr at man får større handlingsrom lokalt, og at det blir lettere å kunne planlegge nytt forbruk sammen med ny produksjon. Vi har tatt opp dette temaet med både med myndighetene og Statnett tidligere. Senest forrige mandag deltok vi på et møte mellom Notodden Energi og statsråd Terje Aasland, hvor han forsikret at dette var noe han skulle ta tak i, sier Truls Wickholm, direktør for Samfunnsbedriftene Energi.
Tiltaket løser noen akutte problemer, men løsningen over tid er å øke nettkapasiteten ved å bygge mer nett.
– Da må man tørre å se på innretningen av den økonomiske reguleringen til nettselskapene. Dagens reguleringer legger ikke til rette for å nå energi- og klimamålene, sier Wickholm.

Må se på områder som må prioriteres

Statnett melder også at endringen ikke vil gjelde for nettstasjonene Stord i Hordaland, og Kolsvik i Nordland fordi de allerede er så høyt utnyttet.
– Vi forventer at Statnett da også vil følge opp det de skriver i sin orientering til RME, nemlig at de vil prioritere fremdrift i forsterkninger i nettopp disse områdene, som gjør at det blir mulig å øke grensen og tilknytte ytterligere forbruk, påpeker Wickholm.

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern