Søk

Havnelederforum 2022:

Havnelederne samlet til vellykket forum

Halvard Aglen og Erna Solberg i halvfigur.
Det var mange sterke navn på Havnelederforum 2022. Her ser vi styreleder Halvard Aglen i Norske Havner sammen med partileder i Høyre og tidligere statsminister Erna Solberg. Foto: Nico Biørn-Lian
|
Publisert:
20. april 2022

- Etter et par år med koronarestriksjoner var det viktigste å samle havnelederne. Mange gode og inspirerende innledere ga oss også ny innsikt, sier direktør Kjell-Olav Gammelsæter i Norske Havner.

- Havnene er navet i samfunnsutviklingen svært mange steder langs kysten. Det innebærer også et stort samfunnsansvar. Ikke minst derfor er det viktig å samle havneledere fra hele landet på denne måten, fortsetter Gammelsæter.
En målsetning med Havnelederforum er å skape debatt og sette agendaen for arbeidet fremover. Og flere viktige tema ble belyst på årets samling. Et slikt tema var hvordan vi kan skape et bærekraftig transportsystem.

Grønnere transport

- Det er svært viktig å få samferdselspolitikere på Stortinget til å fokusere på dette. Og i samferdselsdebatten kom det positive signaler fra flere kanter av det politiske spekteret. Det skulle tyde på at det er mulig å nå politisk enighet om flere av tingene som er viktige for våre medlemmer.
- Også statssekretær Kristina Hansen fra Nærings- og fiskeridepartementet pekte på flere punkter i regjeringserklæringen om satsing på havn og kyst.

Debattdeltakere foran Norske Havner-logo.
Stortingspolitikere i debatt under Havnelederforum. Fra venstre: medlem av transportkomitéen Jone Blikra (Ap), leder av transportkomitéen Erling Sande (Sp), samferdselspolitisk talsperson Arild Hermstad (MDG), nestleder av transportkomitéen Trond Helleland (H) og direktør for samfunnskontakt Anna Ljunggren i Samfunnsbedriftene. Foto: Nico Biørn-Lian
- Samtidig har vi også før hørt fine uttalelser fra ulike folkevalgte uten at det har skjedd nok for havnene og skipsfarten. Så vi er ikke fornøyde med bare å skape debatt. Vi vil ha handling. Og Norske Havner skal være på ballen. Her har vi ryggdekning fra våre medlemmer.

Fremmer næringsutvikling

Et annet tema var havnenes rolle innen grønn næringsutvikling. Høyreleder og tidligere statsminister Erna Solberg pekte på hvor viktig det er å forvalte havene riktig.
Solberg, som også er initiativtaker til det Internasjonale høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi, mente at vi ikke skal verne havene. Istedet, sa hun, skal vi «verne om dem», slik at de kan bidra til vekst og utvikling også i årene som kommer.

Erna Solberg holder foredrag med Norske Havner-logo i bakgrunnen.
Erna Solberg holder innlegg under Havnelderforum 2022. Foto: Nico Biørn-Lian
Flere innledere fikk frem hvor viktige havet og havnene er for både bærekraftig transport og samfunnsutviklingen. DNV presenterte sin rapport «Ocean's Future to 2050» og McKinsey presenterte rapporten «Norge i Morgen».
Også for beredskapen er havnene viktige. Mange satte derfor stor pris på tidligere forsvarsjef Sverre Diesens innlegg om krigen i Ukraina. Dette ble fulgt opp av et innlegg om cybersikkerhet ved Lars Benjamin Vold fra NORMA Cyber.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen fra Sparebank1 snakket om norsk og internasjonal økonomi, blant annet i lys av Ukrainakrigen. Og Rådgivende Ingeniørers Forening belyste tilstanden til norsk infrastruktur.
Norske Havner lanserte dessuten rapporten «Havn 2022 – En status for norsk havnevirksomhet». Her ser forfatterne på havnenes rolle for utvikling og vekst både før og fremover.
Lest ned "Havn 2022 - En status for norsk havnevirksomhet"
Publikum i salen på Havnelederforum 2022.
God stemning under et innlegg på Havnelederforum 2022. Foto: Nico Biørn-Lian
- Avslutningsvis vil jeg si at det er noe eget med å kunne møte alle havnelederne ansikt til ansikt på denne måten. Det er første gang på lang tid, og for egen del var det både nyttig og hyggelig.
- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på samlingen. Det var mange gode foredrag og foredragsholdere. Samtidig har vi alltid rom for å forbedre oss – vi har jo vært litt ute av trening i et par år, avslutter Gammelsæter.
Ønsker du presentasjonene fra Havnelederforum 2022, kan du gjerne ta kontakt med Marina Djoric.

Les mer om

Marina Djoric
Bilde av Marina Djoric. Foto: Jill Johannessen.
Rådgiver
944 85 039
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern