– Havnene er mer enn bare kommersielle knutepunkter. De er sentrale for Norges beredskap og evne til å håndtere nasjonale og internasjonale kriser, sier direktør Kjell-Olav Gammelsæter i Norske Havner.
Havnene er avgjørende for å ta imot kritiske forsyninger, militært materiell og varer som sikrer samfunnets funksjon.
Stortinget sier at havneinfrastrukturen vil ha en spesiell rolle i et totalberedskapsbilde, og mener det er viktig at både mannskapsressurser og fysiske fasiliteter forberedes på at havnene inngår i en beredskapsstruktur.
Strategisk mottaksland
Et særlig viktig poeng i innstillingen er Norges rolle som mottaksland for materiell og varer for hele Norden, dersom ordinære havner i Østersjøen blir utilgjengelige. Dette understreker Norges strategiske posisjon i en regional sikkerhetskontekst.
– Norge har en unik plass i Nordens forsvar nå når Finland og Sverige har blitt medlemmer i NATO. Det stiller store krav til våre havner, både når det gjelder kapasitet og beredskap, sier Gammelsæter.
– Vi må være klare for alle scenarier, fra naturkatastrofer til geopolitiske kriser.
Stortinget peker på at både offentlige og private havner har en plikt til å bistå Forsvaret i beredskapssituasjoner. Det foreslås også at regjeringen gjennomfører en overordnet analyse om risiko, sårbarhet og beredskap for å sikre et helhetlig bilde av utfordringene.
Gammelsæter deler Stortingets bekymring.
– Vi trenger en klar forståelse av risikoene og en tydelig plan for hvordan vi kan håndtere dem. En helhetlig analyse vil være et viktig skritt i riktig retning.
En klar oppfordring
Stortingets holdning er en tydelig oppfordring til regjeringen om å styrke havnenes rolle i totalberedskapen. Den signaliserer at velfungerende havner er en forutsetning for Norges og Nordens sikkerhet.
– Dette er en sterk og nødvendig erkjennelse. Dette er en stortingsmelding, nå må vi sikre at regjeringen følger opp med konkrete tiltak som gir oss de robuste havnene vi trenger, avslutter Gammelsæter.