Søk

Frokostmøte om Norgespris

Høy temperatur i debatt om Norgespris

Formelt kledde menn og kvinner som prater.
Fra venstre: Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch, Runar Lia, styreleder i Samfunnsbedriftene Energi og IKT og administrerende direktør i Notodden Energi, Stig Schjølset, daglig leder i ZERO og Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk talsperson i Huseiernes landsforbund.
|
Publisert:
28. april 2025

Norgespris er på langt nær ferdigdebattert selv om høringsfristen er utløpt. Det viste temperaturen i debattene på vårt frokostmøte 24. april.

Møtet startet med en innledning fra Mona Adolfsen, direktør for Samfunnsbedriftene Energi og IKT, som la grunnlaget for diskusjonen om Norgespris og de utfordringene som følger med å finne gode løsninger for forbrukerne. Hun viste til høringssvarene til Samfunnsbedriftene Energi og IKT
, der det går klart frem at vi er skeptiske til den foreslåtte ordningen, og at mye må avklares før den eventuelt innføres. Ikke minst pekte hun på at ordningen bærer preg av hastverksarbeid der man ikke nøye nok har vurdert konsekvensene.
Direktør i Samfunnsbedriftene Energi og IKT, Mona Adolfsen.

Paneldebatt med eksperter og bransjeledere

Etter Adolfsens innledning fulgte en paneldebatt hvor bransjeeksperter og ledere delte sine perspektiver på Norgespris. I panelet deltok Runar Lia, styreleder i Samfunnsbedriftene Energi og IKT, og administrerende direktør for Notodden Energi, sammen med daglig leder i Zero, Stig Schjølset, og Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk talsperson i Huseiernes landsforening. Huseierne understreket viktigheten av at ordningen skal være forståelig og pålitelig for husholdningene og mente at den forslåtte ordningen er en forbedring fra dagens situasjon.
Runar Lia pekte på at dette bar preg av å dreie seg om et valgfremstøt fra Arbeiderpartiet og at det ikke er gjort et grundig nok arbeide for å kartlegge omfang og konsekvenser.
Han påpeker samtidig at ordningen vil koste for forbrukerne i form av høyere nettleie, ettersom nettselskapene får pålagt nye og krevende oppgaver. Kostnadene for dette må hentes inn over nettleien.
Stig Schjølset trakk frem det mange har pekt på, nemlig de manglende incentivene for energieffektivisering. Han mente det nå måtte settes inn ekstra tiltak for å få dette på plass. I tillegg nevnte han den gamle kjenningen «kabelstøtte», altså støtte til de som blir mest berørte som følge av prissmitte fra kontinentet.

Politisk debatt: Uenighet om løsningen

Deretter fulgte en politisk debatt med Ingrid Liland, nestleder i MDG, Mani Hussaini, stortingsrepresentant i energikomiteen fra AP og Mona Adolfsen. MDG har vært sterkt kritiske til ordningen og mener det finnes alternative måter å kompensere husholdningene for de høye strømprisene, for eksempel gjennom utbetaling av en flat bonus til alle husholdninger i NO1, NO2 og NO5, som skal erstatte dagens strømstøtte og utbetales over nettleien.

Formelt kledde menn og kvinner som prater.
Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch, Ingrid Liland, nestleder i Miljøpartiet de Grønne, Mani Hussaini, stortingsrepresentant i energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet og Mona Adolfsen, direktør i Samfunnsbedriftene Energi og IKT.
– Enda bedre enn å gjøre smarte ting, er å slutte å gjøre dumme ting, lød kritikken fra Liland.
Mye av kritikken rundt Norgespris går som sagt på at ordningen ikke gir incentiver til strømsparing, spesielt i tider med anstrengt strømforsyning. Denne kritikken måtte Arbeiderpartiets representant svare på også denne gangen. 
Mani Hussaini repeterte nok en gang at han og Arbeiderpartiet ikke er redd for at folk vil sløse med strømmen under den nye ordningen. Han mener det først og fremst er temperaturen og ikke prisen som påvirker strømforbruket i husholdningene og hevder den samlede prisen, samt nettleien, vil bidra til at forbrukerne vil foreta sparetiltak fordi den samlede strømprisen nå er høyere enn hva den har vært historisk.
Nå viser imidlertid historikken fra «kriseåret» 2022 at forbrukerne faktisk reduserer forbruket om prisene skyter himmelhøyt. I tillegg er da bekymringen størst når tilbudet av strøm er som lavest og vi går mot en anstrengt kraftsituasjon. 
Anders Lie Brenna, redaktør iEnergiwatch, modererte debatten og stilte blant annet spørsmål om den såkalte “sikkerhetsventilen”, altså myndighetenes mulighet til å oppheve eller justere ordningen ved anstrengt kraftsituasjon. Han pekte på paradokset av at myndighetene skal sørge for en stabil strømpris, men åpner for å droppe den løsningen når det blir veldig dyrt på grunn av en anstrengt kraftsituasjon.
Hussainikunne ikke helt svare ut den utfordringen, annet enn at han pekte på at det var svært liten sannsynlighet for at vi kommer i en situasjon der dette vil skje. Hva som skje i forkant av det -når kostnadene med Norgespris bli ekstremt høye for staten på grunn av høy pris, valgte han å ikke svare konkret på.
Avslutningsvis kom likevel Ap-politikeren med et utsagn som skaper et lite håp hos nettselskapene, selv om ordningen med Norgespris nok vil bli vedtatt og innført
– En sak som jeg vil ta med meg videre er at ordningen ikke bør medføre store kostnader for nettselskapene, sa Hussaini.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Vi gir deg siste nytt fra skjæringspunktene mellom fag og politikk, og mellom arbeidsliv og jus. Du får relevante og forståelige nyheter rett i innboksen din.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern