Søk

Hvor godt treffer økt Enova-støtte til egen strømproduksjon?

Mann som monterer solceller på tak.
Enova øker nå støtten til innbyggere som vil produsere egen strøm. Men trolig vil lite av støtten gå til dem som blir hardest rammet av høye strømpriser. (Foto: Bill Mead / Unsplash)
|
Publisert:
9. februar 2022

Enova øker støtten til egenproduksjon av strøm. Maksstøtten øker med 21.250 kroner til 47.500 kroner. Det åpnes også for å gi 10.000 kroner i støtte til smarte styringssystemer, samt å gi støtte til andre nye tiltak.

Enova øker støtten til egenproduksjon av strøm. Maksstøtten øker med 21.250 kroner til 47.500 kroner. Det åpnes også for at det kan gis 10.000 kroner i støtte til smarte styringssystemer, samt støtte til en rekke andre nye tiltak.
- Vi er svært fornøyde med at Enova nå kommer med tiltak som er direkte rettet mot privathusholdninger, sier direktør Cecilie Bjelland i Samfunnsbedriftene Energi.
- Dette er også i tråd med de tydelige signaler vi har fremmet flere ganger, både i forbindelse med budsjett og i møte med Olje- og energidepartementet.
Tiltakene vil bidra til redusert strømforbruk og lavere strømregninger i norske hjem. Det er av stor betydning i en tid da høye strømpriser er utfordrende for mange.

Treffer neppe dem som trenger det mest

Vi har likevel liten tro på at ordningen treffer godt for de som virkelig har behov for å gjøre noe dramatisk med sin strømregning. En økning i støtten på 21.250 kroner, eller drøyt 80 prosent, til 47.500, sier lite om hvor stor andel av den totale regningen Enova faktisk dekker.
Med solceller på taket vil effekten selvsagt vare over tid. Det er bra og vil senke strømutgiftene i mange år fremover. Den tunge investeringen vil det imidlertid fortsatt være tungt å ta for de som har minst å rutte med, men som kanskje likevel sitter med en bolig med høyt strømforbruk.
Det er heller ikke alle som oppnår full støtte. Vi har sett på et eksempel med direktekjøp av solceller fra Otovo, der man på boligen vil få produsert 7000 kWh i året. Boligen har årlig et forbruk på rundt 32.000 kWh.
Investeringskostnaden vil være på drøye 163.000 kroner etter at Enova-støtte på nærmere 25.000 kroner er trukket fra. Det tilsvarer en investeringsstøtte på 13 prosent av totalinvesteringen.
Besparelsen vil som sagt være der over tid, men støtten treffer i liten grad de som virkelig har behov for å få redusert både forbruk og strømregning, da det fortsatt er behov for å investere et betydelig beløp.

Enova brant inne med støttepenger

Det er et viktig steg i riktig retning, men neppe et stort nok steg. Støtteordningene som har vært frem til nå har åpenbart ikke truffet godt nok ettersom Enova ikke har mottatt søknader nok til å utbetale de summene som er avsatt til dette. Så lenge Enova sitter igjen med midler ved årets utløp, er det klart at støtteordningene ikke treffer godt nok.
Svaret på hvor mye den økte støtten vil bidra til at flere søker støtte, vil vi kunne gi om noen måneder. At det vil hjelpe for noen er åpenbart, men at det vil hjelpe for de som trenger det mest har vi liten tro på.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern