Søk

Besøk hos Nord Pool

Kraftbørsen som har gjort seg bemerket i hele verden

FV. Atle Sebjørnsen, Tina Melfjord, Mona Adolfsen, Geir Dvergastein, Kristian Dahl Larsen og Jan Foyn.
|
Publisert:
8. februar 2024

Vi tok turen til Lysaker og besøkte den nordiske kraftbørsen Nord Pool, verdens første kraftbørs. Her fikk vi høre både om hvordan Nord Pool har markert seg i hele verden og noen tanker om fremtiden.

Dagens Nord Pool eies med 66 prosent av Euronext, mens resterende eies av systemoperatørene i Norge og Sverige, Statnett og Svenska Kraftnät. Men det var Statnett som for nå over 30 år siden, i 1993, startet opp Statnett Marked, som skulle bli verdens første kraftbørs.
Modellen har naturlig nok utviklet seg, men er like full brukt som forbilde i etablering av kraftbørser verden over. I Japan har man faktisk etablert navnet Nord Pool som betegnelse for kraftbørs.

Mange oppgaver

De tre som tok imot oss på Lysaker, Geir Dvergastein, Atle Sebjørnsen og Jan Foyn, har alle solid fartstid hos Nord Pool og vært med i utviklingen og den siste delen nå som Euronext har kommet tungt inn på eiersiden.
Etter at Geir hadde tatt oss med på en liten omvisning for å se alt fra markedsovervåkningen til kjernen der beregningene fra auksjonene gjøres, kunne Atle overta og fortelle litt mer om de oppgaver og forpliktelser kraftbørsen har, og hvordan de samspiller med andre børsen. Her er det mye som skal tilpasses for at alle skal få den samme informasjonen samtidig.
Beregningen av spotpriser time for time i de ulik prisområdene, er bare en av oppgavene til børsen, selv om det er en svært vesentlig oppgave.
Atle skisset også opp hvordan markedet er satt sammen og kom inn på hvordan intradaghandel fungerer. Nettopp intradagmarkedet og hvordan 15-minutters oppløsning vil slå ut, skal han også snakke om på Produksjonettverket til Samfunnsbedriftene Energi i neste uke.
Mer informasjon finner du her; Digitalt møte - Samfunnsbedriftene Energis produksjonsforum
Atle har vært direktør for Nord Pool Academy de siste årene og drevet opplæring ikke bare i Europa, men i store deler av verden. Nå forlater han Nord Pool til fordel for stilling i Uniper. Men Nord Pool vil fortsette med ulik kursing og opplæring og Samfunnsbedriftene Energi vil inkludere Nord Pool tettere i dialog fremover – også for å kunne tilby våre medlemmer mer informasjon og kompetanse.

Enorme mengder tall og statistikk

Jan Foyn har også være med hos Nord Pool i en årrekke, og blant annet hatt ansvar for tall og statistikk.
Han kunne vise frem flere spennende statistikker avdekket de siste årene. Ikke minst var det interessant å se at størrelsen på krafteksporten faktisk ikke har gått så mye opp etter at de siste kablene kom på plass.
Det som er helt sikkert, og som de alle tre på Nord Pool kunne bekrefte, er at det er overveiende sannsynlig at prisene i fremtiden vil bli enda mer volatile enn d er i dag. Å se inn i fremtiden blir altså ikke noe enklere enn hva det har vært.
Avslutningsvis kunne Geir også røpe noen av planene for Nord Pool fremover. De må henge med og det er ingen hemmelighet at Nord Pool igjen ønsker å tilby finansielle avtaler. Andre muligheter skal vi la ligge i denne omgang.

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern