Søk

Kraftverksbesøk, prissikring og nettutbygging på agendaen

Personer på vei inn i et kraftverk.
Foto: Mona Adolfsen
|
Publisert:
5. mai 2022

Energiteamet var med da store deler av Samfunnsbedriftenes nettverk for kraftprodusenter endelig kunne møtes. På agendaen sto blant annet prissikring, behov for mer nett og besøk i Nedre Otta kraftverk.

Leder for nettverket, og konsernsjef i Eidefoss, Hans Ivar Kolden, inviterte til Vågåmo, der vi hadde to dager med interessante foredrag og innlagt besøk på Nedre Otta kraftverk.
Temaene første dag var knyttet til behovet for mer og raskere nettutbygging, samt de utfordringene kraftprodusenter over hele landet nå har, som følge av de enorme forskjellene i områdepriser.
Første dag ble innledet av Tor André Ljosland (KrF), leder for hovedutvalg for næring i Vestland fylke. Han presenterte ideene rundt et alternativ til Statnett, et kraftbransjens svar på «Nye veier». I likhet med mange i bransjen, fremhevet Ljosland bekymring rundt treghet i utbygging av sentralnettet og pekte på at Statnett må ha sett problemet tidligere – og ikke bare kunne skylde på politikerne. Hans løsning var derfor en konkurrent på linje med det Statens vegvesen fikk, da selskapet Nye Veier ble opprettet.

Prissikring – en utfordring

Det er også kapasiteten i overføringsnettet som er årsaken til de ekstreme prisforskjellene mellom nord og sør. I tillegg ligger systemprisen et sted imellom, hvilket gjør at systemprisens funksjon som sikringsinstrument i finansiell handel, nå er helt i det blå.
Det pekte også Tor Havåg, avdelingsleder krafthandel Tussa Energi, på i sitt innlegg. Han stiller rett og slett spørsmål ved om vi trenger det finansielle markedet. Han mener vi gjør det, men at det ikke fungerer slik det er i dag. Det har også flere av kraftprodusentene i Samfunnsbedriftene erfart. Flere har tapt store summer på å sikre i systempris, som blir liggende betydelig over områdeprisen.
Også Andreas Myhre, direktør for forvaltning i Entelios, hadde prissikring på agendaen. Et fyrverkeri av et innlegg, der fremtidsutsiktene ikke så helt lyse ut, med tanken på å få jevnere priser. Det var stor diskusjon rundt verdien av prissikring og hvorvidt man skulle ligge md større åpne posisjoner, eller kanskje ikke en gang prissikre i det hele tatt. Vi kan røpe at spørsmålene var mange og diskusjonen verdifull.

Besøk i Nedre Otta kraftverk

Første dag ble avsluttet med befaring til Nedre Otta kraftverk. Det nye anlegget litt lenger ned i Ottadalen sto klart i juli 2020, både tidligere og billigere enn estimert. Kraftverket har en total effekt på 78 MW fra to kaplanturbiner som samlet produserer rundt 315 GWh årlig.
Eidefoss-sjef, Hans Ivar Kolden, kunne vise oss rundt i et praktfullt anlegg inne i fjellet, der vi kunne kjøre bil helt inn til selve maskinsalen. Det er også Eidefoss, som eier 50 prosent av anlegget, som drifter Nedre Otta kraftverk. Resterende eies av Hafslund Eco
Under vårt besøk i kraftverket var det imidlertid uvanlig stille. På grunn av vannstand under minstevannføring i Otta-elva var kraftproduksjonen stanset opp. Nå ventes snøsmeltingen å komme i gang, og da vil forhåpentligvis også vannstanden stige slik at produksjonen raskt kommer i gang.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern