Søk

Offentlige anskaffelser og sirkulær økonomi:

Krev bruk av gjenvunnet plast ved innkjøp

Dykker som samler plast under vann.
Mye av plasten som havner på avveie, lander til slutt i sjøen. Det er en av grunnene til at vi må øke gjenvinningen av plast. Foto: Christian Palmer / Unsplash
|
Publisert:
31. mars 2022

Den mest miljøvennlige plasten er den som blir liggende i grunnen – i form av olje som ikke utvinnes. Derfor bør vi gjenvinne plasten som alt finnes. En rapport viser hvordan innkjøpere kan gå frem.

– Om vi greier å få den brukte plasten tilbake i økonomiens kretsløp, gjør vi et stort bidrag til det grønne skiftet, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
– Ved å svekke etterspørselen etter «jomfruelig» plast, får vi ned klimagassutslippene. Og ved å forebygge plastforsøpling, hegner vi om liv og økosystemer både på land og i havet.
Samfunnsbedriftene har vært med i prosjektgruppen som har utarbeidet rapporten «Hvordan sette krav til bruk av resirkulert plast i offentlige anskaffelser». Rapporten tar både for seg gode «caser» og lister over ulike produkter og leverandører.

Kan brukes til mye

I rapporten er det også gjort flere interessante beregninger:
  • Om Bane NOR legger kabelkanaler i 100 prosent resirkulert plast på en strekning på 100 km, ville det utgjort et forbruk på omlag 1625 tonn resirkulert plast.
  • Om halve Norges befolkning hadde benyttet avfallssekker i 100 prosent resirkulert plast, ville det bidratt til bruk av 2500 tonn resirkulert plast i året.
Idéen om å øke andelen gjenvunnet plast er utvilsomt god. Men mange vil også lure på om slik plast har god nok kvalitet for produktene de trenger. Eller om leverandørene kan lage kvalitetsprodukter av gjenvunnet plast.
Her gir rapporten to svar. For det første er det laget en oversikt over plastprodukter og leverandører. For det andre pekes det på markedsdialog som et verktøy for å finne ut om leverandørene kan tilby egnede produkter.
Les mer i vår temaartikkel

Vil øke bevisstheten

– Det å oppnå god dialog og kommunikasjon mellom innkjøpere og de som leverer produkter i resirkulert plast, er vesentlig for resultatet. Det sier prosjektleder Kathrine Kirkevaag i Mepex Consult, som har ledet prosjektet på vegne av samarbeidspartnerne.
– Vi ser at slike innkjøp kan skape «positive vibber». Det blir noe som både befolkningen og de folkevalgte setter pris på. Og ikke minst er det et konkret bidrag til vår felles målsetning om bærekraftig utvikling, avslutter Øivind Brevik.

Les mer om

Fakta

Rapporten «Økt bruk av resirkulert plast i offentlige anskaffelser» viser hvordan man kan gå frem som innkjøper.
Den tar blant annet for seg en rekke «caser» med bruk av gjenvunnet plast i:
  • nye bygg, rehabilitering og isolasjon
  • møbler samt varer til bruk i rengjøring og catering
  • sekker til plastemballasje og restavfall
Les mer i vår temaartikkel

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern