– Med en stadig mer anspent verdenssituasjon som bakteppe, er det urovekkende at myndighetene ikke har bedre oversikt over hvilke havner som kan true samfunnssikkerheten om de blir satt ut av spill, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen
i en pressemelding.
Har visst om sårbarheter
Riksrevisjonen mener at det også er kritikkverdig at departementet ikke har kartlagt hvilken betydning havneanleggene har for forsyningssikkerheten, eller planlagt alternative forsyningslinjer.
«Når myndighetene ikke har oversikt over hvilke havneanlegg som har strategisk betydning for samfunnssikkerheten, er det ikke mulig for dem å sørge for at disse havneanleggene er tilstrekkelig sikret. Dette kan true samfunnssikkerheten», heter det i rapporten.
Spesielt kunnskapen om sårbarheter får gjennomgå i Riksrevisjonens rapport.
– Det betyr at myndighetene ikke vet om det finnes verdier i norske havner som burde vært beskyttet av hensyn til Norges sikkerhetsinteresser. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) mener også at kartleggingen burde kommet lengre. Dagens sikkerhetssituasjon tilsier at departementet burde vært på ballen tidligere, sier Schjøtt-Pedersen.
Hemmelig slør
Direktør Kjell-Olav Gammelsæter i Norske Havner sier at det er en viktig rapport som er helt på linje med hva de har understreket for norske myndigheter tidligere.
– For eksempel er det kritikkverdig at havneberedskapsforskriften som kom i september 2024 enda ikke er i funksjon. Det går ut over både planverk og øvelser, sier Gammelsæter.
– Våre medlemmer vet veldig godt hvor viktig de er for den norske samfunnssikkerheten, og vil mer enn gjerne bidra til god sikring av havneanleggene. Men det blir jo vanskelig når mange av dem ikke en gang får vite hva Kystverket rapporterer som skjermingsverdige objekter og infrastruktur til departementet.
– Jeg tror at vi har havnet i en situasjon der hemmelighetens slør hindrer oss i å gjøre effektive og gode tiltak, sier Gammelsæter.
Må ta initiativ
– Vi forventer at myndighetene raskt tar et initiativ overfor oss og havnene for å drøfte situasjonen å se på konkret tiltak som kan bringe oss framover, sier Kjell-Olav Gammelsæter.
– Ingen er tjent med at vi står og stanger hodet i hver vår kaikant. Et første konkrete tiltak er at vi raskt kommer i gang med havneberedskapsforumet i tråd med det som står i havneberedskapsforskriften, sier han.