Søk

Ikke størrelsen det kommer an på:

Nettutbygging krever ikke større selskaper

Nettmaster med nordlys.
Foto: iStock
|
Publisert:
24. april 2024

Det er behov for økt effektivitet og lønnsomhet for å sikre at det bygges ut nok strømnett i Norge. Men konsolidering og større selskaper er ikke alltid svaret.

Hvis vi skal nå målene i det grønne skiftet, er det behov for mer strømnett, samtidig som dagens nett må utnyttes mer effektivt. Det stiller krav til økt lønnsomhet og effektivitet hos nettselskapene, og dermed roper flere ut om behov for større selskaper.
Vi støtter konsolideringer og samarbeid mellom nettselskaper der det viser seg å være det mest hensiktsmessige og lønnsomt. Men det er feil å tro at ikke mindre selskaper kan være både effektive og lønnsomme – og til og med levere kraft til en lavere nettleie enn flere av de større selskapene.

Eksempler i hele landet

Nettselskapet til Alta kraftlag, Alut, er det godt eksempel på dette. I likhet med en rekke andre nettselskaper, måtte de øke nettleien fra 1. januar i år. Likevel har de fortsatt en av landets laveste nettleier.
Ved å drive effektivt med lokalt tilgjengelige ressurser, viser Alut at mindre selskaper ikke bare har livets rett, men også er viktige for lokalsamfunn.
Effektivitet og lønnsomhet hos de mindre selskapene er ikke bare et mål i seg selv, men også et virkemiddel for å bevare aktivitet og stimulere næringsliv og sikre arbeidsplasser i distriktene. Det er en ønsket politikk fra regjeringen, og den støtter vi.
Rakkestad Energi er et annet godt eksempel. Til tross for sin beliggenhet som en øy i riket til Elvia, leverer de hvert eneste år solide overskudd til sine eiere.

Trenger lokalkunnskap

Nærhet til lokalbefolkningen og kjennskap til både miljø, topografi, værutfordringer og infrastruktur, er nødvendig for å levere gode tjenester som gjør det attraktivt å bo og jobbe i distriktene. Dette sørger de lokale selskapene for – uavhengig av størrelse.
Konsolideringer og sammenslåinger av nettselskaper kan selvsagt være bra i enkelte tilfeller. Men det viktigste er å sikre en lønnsom og effektiv drift og utbygging av strømnettene, slik at vi får gjennomført det grønne skiftet i hele landet.
Da er størrelsen mindre viktig, og det håper vi også at reguleringsmyndighetene ser når de endrer rammevilkårene.
(Denne kronikken er tidligere publisert i Kommunal Rapport.)

Les mer om

Truls Wickholm
Truls Wickholm i halvfigur.
Direktør
970 87 284
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern