Søk

Hospitering hos energimedlem

Notodden Energi satser stort og bidrar lokalt!

Mann med vernehjelm og gul refleksjakke.
Kristian Dahl Larsen fikk være med Notodden Energi ut på et montøroppdrag ikledd fullt verneutstyr.
|
Publisert:
4. mars 2024

I februar var jeg, Kristian Dahl Larsen, på hospitering hos Notodden Energi. Målet var å bli bedre kjent med selskapet og de flotte menneskene som arbeider hos Notodden Energi.

I slutten av februar satt jeg kursen mot Notodden. Det ble noen inspirerende, spennende og lærerike dager. Ikke minst var det givende å snakke med alle de fine folka på som jobber hos Notodden Energi. Samtidig er jeg imponert over alt spennende som skjer hos selskapet for tiden.

Virksomhetsstruktur i Notodden Energi har mye til felles med hvordan det ser ut hos mange av medlemmene til Samfunnsbedriftene Energi. De arbeider med kraftproduksjon, kraftomsetning, bredbånd og har selvfølgelig et nettselskap. I tillegg leverer de fjernvarme til kommunen og innbyggerne via fjernvarmeselskapet Thermokraft.
Bilde tatt inne i fjernvarmeanlegget til selskapet Thermokraft. Anlegget leverer grønn og kortreist oppvarming til husholdninger og kommunale bygg. Gull verdt når det kan bli så kaldt som 20-30 minusgrader. Det er bra for innbyggerne og bra for kraftsystemet, fordi det også avlaster kraftnettet. Fra venstre: Runar Lia, konsernleder for Notodden Energi, Kristian Dahl Larsen, Næringspolitisk rådgiver for Samfunnsbedriftene Energi, Tore Kåsin, anleggsleder for Thermokraft.

Ser på muligheter for ny kraftproduksjon

På kraftsiden er det flere ting som foregår for tiden. Notodden Energi er en av eierne av det planlagte vannkraftverket Sauland kraftverk. Det er for tiden i planleggingsfasen, men vil ved ferdigstilling kunne levere litt over 200 GWh i året, noe som tilsvarer strøm til omkring 11 000 husstander.
Sola skinner på Notodden. Det er derfor naturlig at kraftselskapet ser på mulighetene som finnes for solkraft. De ser på muligheten til å bygge bakkemontert solkraft sammen med det kjente solselskapet Energeia. Samtidig har Notodden Energi investert i et nytt lokalt og innovativt selskap kalt Enfy, som skal utvikle smarte teknologiløsninger som inkluderer solceller og batteriløsninger.
Det er veldig gøy å høre om alle initiativene som foregår på Notodden og at selskapet tørr å satse på både vekst og innovasjonsprosjekter for å skape arbeidsplasser lokalt. Det er viktig, og noe vi så absolutt støtter opp om i Samfunnsbedriftene.

Ambisjoner på strømsalg og bredbånd

Strømsalg er et satsningsområde for Notodden Energi. De leverer stort sett til alle husstander i kommunen, men ønsker å vokse videre. Selskapet har et hårete mål om å bli det ledende strømselskapet i Telemark. Det skal de gjøre ved å levere gode strømavtaler, men også via gode tjenester. Blant annet hjelper selskapet kundene til å kutte strømforbruket ved å leie ut termisk kamera. I tillegg selger de varmepumper som nedbetales over strømregningen. Det bidrar til økt energieffektivisering.
Notodden Energi har satset på fiberutbygging i mange år, og dekker nesten hele kommunen med superraskt bredbånd via langstrakte fiberkabler. Målet er at alle i kommunene som vil ha tilgang, skal få tilgang til god fiberdekning. Samtidig skiller Notodden Energi seg vesentlig fra de store selskapene, ved at de er smidige og har tilgjengelig kundeservice for å ta godt vare på kundene.
Her er alle kundene til Notodden bredbånd tilkoblet til sentralen.

Nettselskapet med landets mest treffende navn?

Det lokale nettselskapet på Notodden er også en del av Notodden Energi. I 2020 ble nettselskapet omdøpt fra Notodden Energi Nett til Everket. Navnendringen kom, som de fleste nettselskap vet, på bakgrunn av regulatoriske krav til tydelig skille mellom kommersiell og monopolistisk virksomhet.

Min opplevelse er at navnet fenger godt, både blant ansatte i selskapet og for lokalbefolkningen jeg pratet med. Jeg tror ingen i lokalmiljøet usikker på hvem eller hva selskapet er.
Bilde inne ny stasjon med energimontør Vidar
Everket har også et viktig ansvar gjennom å DLE-ordningen (det lokale eltilsyn. Deres oppgave er å redusere antall skader og ulykker med elektrisk årsak ute hos kundene.
Tilsynsingeniør Rune Skagemo viser to stikkontakter hvor det var vært varmeutvikling. På venstre stikkontakt er det synlig, mens på høyre stikkontakt må man se ta ut kontakten for å se feilen. Derfor er det viktig å følge Elvettsreglene på Everkets side.

Gir tilbake til lokalsamfunnet

Noe av det som skiller Samfunnsbedriftenes medlemmer fra andre selskaper er medlemmenes oppgave knyttet til å utøve sitt samfunnsansvar og gi tilbake til lokalsamfunnet. Det kan gjøres på flere måter. Notodden Energi bidrar blant annet som en lokal energiekspert for næringsliv og kommune. I tillegg bidrar de med viktig kommunikasjon ut til lokalbefolkningen. I februar var Notodden med på den lokale podkasten og snakket om energisituasjonen.
Samtidig er energiselskapet opptatt av å gi tilbake til lokalsamfunnet i form av støtte og sponsing av en rekke lag og foreninger. Deriblant står lokalidretten særlig sentralt. Notodden Energi er nemlig hovedsponsor for Arena Grønkjær. Et flunkende nytt anlegg for langrenn og skiskyting. Arenaen holder høy internasjonal standard og er tilrettelagt for bevegelseshemmede. Det bidrar til å skape et aktivt miljø for barn, unge og voksne på Notodden.
Jeg tar med meg mange inntrykk og opplevelser fra noen spennende dager hos Notodden Energi. Min erfaring etter å ha fulgt tett på ett av våre medlemmer i en uke, er at de lokale energiselskapene er ekstremt viktige for lokalsamfunnene rundt omkring i Distrikts-Norge.

Les mer om

Kristian Dahl Larsen
Foto av næringspolitisk rådgiver Kristian Dahl Larsen. Foto: Jill Johannessen.
Næringspolitisk rådgiver
950 27 339
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern