Søk

Også Statnett frykter underinvesteringer i nettet

Kommunikasjonsdirektør Henrik Glette tok imot oss for en interessant prat hos sta
|
Publisert:
15. mai 2023

Statnett er en viktig aktør for å få nok nett raskere på plass. Samfunnsbedriftene Energi har tydelige forventninger om at dette må gå raskere og det var derfor positivt å få snakket om dette direkte med Statnett.

Statnett er en viktig aktør for å få nok nett raskere på plass. Flere av våre medlemmer peker da også på Statnett som den største utfordringen for å kunne realisere planer om utbygging av både mer kraftproduksjon og tilhørende underliggende nett.
For å høre fra Statnett hvilke vurderinger, tanker og muligheter, de ser for seg, tok vi, direktør for energi, Truls Wickholm, og næringspolitisk rådgiver, Mona Adolfsen, en prat med kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett.
Det er ingen hemmelighet at flere av medlemmene i Samfunnsbedriftene Energi krever fortgang fra Statnett. Det gjelder ikke minst i Finnmark, der vi nylig besøkte Hammerfest og fikk høre om forventningene de har til at Statnett nå setter fortgang i utbygging av 420 kV linje.

Ingen fare for underinvesteringer

Det som er helt åpenbart, er at Statnett i likhet med nettselskapene, ønsker en fortgang i nettutbyggingen. Også de ser at det er en større risiko for underinvesteringer enn overinvesteringer i nettet de neste årene.
– Samfunnsbedriftene Energi har tydelige forventninger om at dette må gå raskere. Det var derfor bra å få snakke med Henrik Glette om hvordan vi kan samarbeide fremover, og behovet for gode planer og god forankring for at ting skal gå så fort som vi alle ønsker, påpeker direktøren i Samfunnsbedriftene Energi.

Ønsker fortgang

Det er åpenbart av vi som representanter for selskap med underliggende må pushe på ytterligere for å få fortgang fra myndighetenes side. De må se tilbake på den utbyggingen som skjedde på 60-tallet, da man til dels overinvesterte i den forstand at man flere steder bygget et kraftnett som var overdimensjonert for datidens forbruk. Vi ser nå at dette nettet slett ikke ble overdimensjonert.

Må bygge for 2050

Statnetts kommunikasjonsdirektør påpeker en stor endring de siste årene. Tidligere var det nrøemst utelukkende snakk om tariff når store forbrukere ville koble seg på nettet. Nå er det snakk om tilgang. Statnetts utfordring er at det i reguleringen sies at det må foreligge en anleggsavtale med industri før man kan planlegge nye bygging. Dette må man bort i fra.
Skal vi ha nok nett må vi i større grad ta investeringer som ligger til rette for fremtidig tilgang. Det er Glette og Wickholm skjønt enige i. Her må det altså politisk handlekraft til. Den må vi hjelpe hverandre med å få gjennomslag for.
– Vi må akseptere at vi skal bygge nett for 2050 – som er robust i 2050. Vi kan ikke finregne på det i dag, sa Glette.
Dermed ligger det godt til rette for videre samtaler med både ansvarlige politikere og Statnett.

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern