Søk

– Regjeringen viser handlekraft og hindrer økt nettleie

Mona Adolfsen (Samfunnsbedriftene Energi), Kristin Lind (Energi Norge) og Trond Skjellerud (daglig leder i Elvia) var alle svært fornøyde over budskapet som i dag ble lagt frem av de to statsrådene; olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
|
Publisert:
2. september 2022

Regjeringen har besluttet at mellom 6 og 10 milliarder kroner av Statnetts flaskehalsinntekter skal gå til reduksjon av nettselskapenes økte kostnader som følge av nettap. Dette er en gledens dag for nettkundene i Sør-Norge.

Statnett har ekstraordinært høye flaskehalsinntekter i år som, som følge av de store prisforskjellene mellom nord og sør. Samtidig sliter nettselskapene i de tre sørlige prisområdene, NO1, NO2 og NO5, med høye priser på strøm som tapes i overføringen i nettet. De ekstremt høye kraftprisene gir økte nettapskostnader som igjen vil gi økte nettleie til kundene. Før regjeringen grep har en rekke selskap vurdert en betydelig økning i nettleien for å dekke tapet. Vi snakker her om en økning på over 50 prosent i nettleien. Det vil nå bli endret.
Meldingen som fredag formiddag ble formidlet av olje- og energiminister Terje Aasland og finansminister Trygve Slagsvold Vedum, mottas med stor glede fra hele bransjen.
– Regjeringen har bestemt at 6 til 10 milliarder kroner av Statnetts merinntekter skal gå til å redusere nettleien til strømkunder i Sør-Norge. Dette vil hindre at nettselskapene som har økte kostnader som følge av økte kraftpriser må sette opp nettleien til sine kunder, sa Aasland til de fremmøtte utenfor Finansdepartementet.

Hindrer økt nettleie

Han presiserte at dette er overføringer som skal dekke nettopp nettapskostnader. Støtten skal hindre økning i nettleien og vil ikke nødvendigvis medføre kutt i nettleien. Det er uansett svært gledelig fra nettselskapene og kundene.
– Dette vil hjelpe oss. Nå kan vi vurdere nettleien på ny etter at vi måtte sette denne opp tidligere i sommer, opplyser Audun Grynning, konsernsjef i Vidju Holding, som eier Hallingdal Kraftnett.
Vest-Telemark Kraftlag har allerede varslet sine kunder om en kraftig økning i nettleien, og har etterlyst tiltak fra regjeringen. Nå har de blitt lyttet til.
– Dette er veldig bra for nettkundene - for det er jo de som til syvende og sist får glede av denne beslutningen, sier konsernsjef Ketil Kvaale.

Jobbet intenst

Samfunnsbedriftene Energi har jobbet intenst i møter og dialog med Olje- og energidepartementet i denne saken. Her ble flere mulige løsninger nevnt, som også ble skissert i et brev til statssekretæren.
– Regjeringen viser nå handlekraft og hindrer økt nettleie Vi er svært glade på våre medlemmers og ikke minst på alle nettkundenes vegne. Regjeringen fortjener skryt for å ha tatt grep i denne saken og på denne måten skjerme norske husholdninger for noen av de indirekte konsekvensene av høye strømkostnader. Nå forventer vi først og fremst at dette vil avhjelpe situasjonen dette året for kunder i de dyreste prisområdene. Det betyr ikke at situasjonen er løst fremover og vi vil fortsette dialogen med myndighetene for å få mer robuste løsninger på plass også fra 2023, påpeker Cecilie Bjelland, direktør i Samfunnsbedriftene Energi.

Gjennomføring

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) er nå gitt i oppdrag å utarbeide forslag til en modell for disponering av disse midlene, for å treffe de selskapene som har høye kostnader for tap i nett. Den endelige modellen skal så på høring og vedtas.
For bransjen var likevel det aller viktigste nå å få en beslutning på at ordningen blir gjennomført. Samfunnsbedriftene Energi vil uansett nå følge opp saken videre mot RME for å løfte inn de forslag og punkter som er viktige for våre medlemmer og deres kunder.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern