Søk

RME har lyttet til bransjen:

Vil gi økonomisk tillegg for raske tilknytninger med økt kapasitet

|
Publisert:
29. mai 2024

28.mai kom RME med en nyhetsmelding hvor de presenterte to nye forslag for å få fortgang i nett-tilknytningen. Nå skal det lønne seg å tilknytte kunder raskere.

Reguleringsmyndigheten for Energi (RME) lanserte to forslag 28.mai. Nå vil regulatoren at nettselskapene skal få ekstra penger for raske tilknytninger av nye kunder som før økt kapasitet. I tillegg vil de gi kostnadsdekning for tidligere nettutredninger som i hovedsak omfatter netteiere som har nettanlegg med spenningsnivå over 47 kV.
- Det er utfordringer med nettkapasitet flere steder i landet, så det er bra at man tar tak i dette. Vi tenker det er positivt at nettselskapene nå kan få et økonomisk insentiv for å tilknyte flere kunder raskere, sier Truls Wickholm, direktør for Samfunnsbedriftene Energi.
Midlertidig tilleggsordning til 2029
RME har foreslått å innføre en midlertidig ordning som gir økt inntektsramme for selskaper som tilknytter kunder slik at levert kapasitet i nettet blir økt. Totalt vil ordningen omfatte mellom 50-100 millioner kroner som skal fordeles. Ordningen er forslått fram til 2029, men kan avsluttes tidligere.
- Vi har vært positive til slik ordning, men presisert at den må innrettes med gulrot, ikke pisk. Det er fint at regulator har lyttet til vårt forslag, og innretter ordningen på en slik måte at nettselskapene får riktig insentiv, ikke straff, sier Wickholm.
I forslaget er det også skrevet at RME vil måle kapasitetsvekst og vil måle levert energi per kunde. Derfor vil det være forskjellig vekting basert på kunden. Eksempelvis vil husholdning og fritidsbolig vektes annerledes enn lav/høy næring eller industri. Mer presist skriver RME at ordningen ikke bare skal ha fokus på tilknytning av flere abonnenter/kunder, men fokus på å tilby økt kapasitet.
- Samtidig, ser vi at denne ordningen ikke er nok alene. Skal vi få nok kraftnett i det store bildet, må man også justere vektingen i inntektsrammemodellen, sier Wickholm.
Regulatoren har nå forslagene på høring fram til 13.september. De kan leses mer om her.
Om du har innspill eller kommentarer til hva Samfunnsbedriftene Energi skal mener om høringen ønsker vi gjerne at dere tar kontakt med oss.

Les mer om

Kristian Dahl Larsen
Foto av næringspolitisk rådgiver Kristian Dahl Larsen. Foto: Jill Johannessen.
Næringspolitisk rådgiver
950 27 339
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern