Søk

Statnett kutter nett-tariffen, men nettleien vil trolig likevel øke

|
Publisert:
19. august 2022

Statnett varslet fredag om kutt i tariffen som vil tilsi 11 milliarder kroner i lavere kostnader for norske strømforbrukere. Om dette er nok til å kunne gi faktiske kutt i nettleien til husholdningene er mer usikkert.

Allerede fra 1. april i år ble forbrukstariffen for Statnetts tariff satt til null. Nå gjøres også dette for energileddet, som er kostnaden for tap i transmisjonsnettet. Samlet vil dette gi 11 milliarder kroner i tariffreduksjoner. Det varslet Statnett fredag.
Samfunnsbedriftene Energi er positive til dette grepet, men er usikre på hva det vil innebære for nettselskapene og om dette er nok til å kunne redusere nettleien eller kompensere for de økte kostnadene nettselskapene i Sør-Norge har som følge av de ekstremt høye strømprisene i dette området.

Økte kostnader ved nett-tap

For samtidig som flaskehalsinntektene gir store merinntekter for Statnett, gir høye tapskostnader store utgifter for mange nettselskaper. Det dekkes ikke av dagens nettleie og vil bidra til at husholdningene får en betydelig økt nettleien. Statnetts beslutning om ikke å kreve energiledd i tariffen fra september vil redusere disse kostnadene og bidra til å redusere konsekvensene for kundene.
- Inntektene vi får når strøm overføres er rekordstore. Samtidig er kostnaden for tap i nettet også større. Denne kostnaden ønsker vi nå å kompensere slik at mer av flaskehalsinntektene kommer tilbake til norske forbrukere og industrien, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett i en pressemelding.

Må ikke føle seg lurt

11 milliarder kroner i kostnadskutt vil selvsagt bidra betydelig, men om dette er tilstrekkelig til å dekke opp nevnte kostnadsøkning, det er ikke klart. Allerede varsler flere selskaper at dette ikke vil være tilstrekkelig, men Samfunnsbedriftene Energi vil nå se nærmere på og få kartlagt hos våre medlemmer. Det er viktig å få en oversikt over dette slik at nettkundene kan få korrekt informasjon og bli orientert om hvordan nettleien faktisk påvirkes, slik at vi ikke havner i en situasjon som vi gjorde i april, da det ble gitt inntrykk av at det skulle kuttes i nettleien, men dette ikke var mulig for nettselskapene. 
For nettleien kan i enkelte områder øke betydelig selv om Statnett kutter i tariffen. Dette bildet ønsker vi i Samfunnsbedriftene Energi å kartlegge grundig slik at ingen nettkunder vil føle seg lurt etter først å ha oppfattet at de vil få kutt i nettleien for deretter å få tilsendt en økning av nettleien.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern