Søk

Energidagene 2022:

Statsråden ga lite håp om skatteletter

Olje- og energiminister Terje Aasland.
Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Mona Adolfsen
|
Publisert:
20. oktober 2022

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) takket kraftselskapene for å ha holdt igjen vann og redusert produksjonen. Samtidig ga han ingen forhåpninger om endringer i forslaget til økt grunnrenteskatt.

Da statsråden holdt innlegg på NVEs Energidager torsdag, ga han tydelig beskjed om at den foreslåtte økningen i grunnrentebeskatningen både var forklarlig og godt begrunnet. Han var noe overrasket over det høye støynivået i fra bransjen på dette området.
Noe mer forståelse hadde han rundt reaksjonene på høyprisbidraget, men han påpekte samtidig flere ganger at dette kun er midlertidig og at det er knyttet til en spesiell situasjon. Aasland hevdet videre at han ikke så noen grunn til at man skulle la være å bygge ut ny produksjon, og da spesielt effektproduksjon, da man måtte se behovet for dette på lang sikt.

Langsiktig god inntjening

– Det er ingen grunn til å legge investeringsplaner i skuffen. Tvert imot, sa statsråden som hevdet at kraftprodusentene kan forvente en langsiktig god inntjening, med stadig økt energi- og effektbehov.
Statsråden snakket direkte til bransjen og kraftprodusentene i salen, uten at det overbeviste noen. I sin tale til uttalte også statsråden at bransjen har forutsigbare rammebetingelser. Der bommer nok statsråden med tanke på at bransjen er ilagt nye skattesatser med tilbakevirkende kraft.
Det var for øvrig svært lite nytt statsråden kom med i sin tale. Han innledet med å takke kraftprodusentene for å ha fulgt oppfordringen fra myndighetene om å holde mest mulig på vannet og redusere produksjonen. Den tilsvarende takken kom også fra NVE-sjef Kjetil Lund i hans innledningsforedrag.

Kjente toner

Videre var det kjente toner fra statsråden om at «kraften er blodet og nettet er årene» i det norske samfunnet. Målet er fortsatt å kunne tilby nok fornybar kraft til en lav pris, en ambisjon det for tiden er vanskelig å oppfylle – og som bekymrer Aasland.
Han var også opptatt av at vi ikke må svekke energisamarbeidet med landene rundt oss, men tvert imot styrke det.
Han bekreftet videre at departementet har til hensikt å ferdigstille den varslede styringsmekanismen for vannkraftsektoren i løpet av høsten.
Statsråden avsluttet med å gi tydelige signaler om at det bør åpnes for forskuttering av nettutbygging, slik Samfunnsbedriftene Energi har trukket frem ved flere anledninger.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern