Søk

Styrekurs for alle bransjer

Styremedlemmer bør kjenne rollen sin

– Det avgjørende er at eierne er bevisste, og ikke blander politikk inn i selskapets drift.. Det sier daglig leder Eirik Rismyhr i Midtre Romerike Avløpsselskap IKS. Foto: MIRA IKS
|
Publisert:
11. juni 2024

– Folkevalgte, styremedlemmer og ledere av administrasjonen – det er tre ulike roller. Ved å skape bevissthet om dette, blir selskapene mer profesjonelle, sier daglig leder Eirik Rismyhr i MIRA IKS.

– Derfor vil jeg vil anbefale å delta på styrekursene som Samfunnsbedriftene holder, sier Rismyhr, som våren 2022 selv deltok på et av våre styrekurs.
Han leder Midtre Romerike Avløpsselskap IKS som håndterer avløp og rensing for sine to eierkommuner Lillestrøm og Gjerdrum.
Med driften av et felles avløpsrenseanlegg, følger ansvaret for mye kritisk infrastruktur. Og selskapet skal gi den beste løsningen for begge kommunene uten hensyn til grensene dem i mellom.
– Styrekurset var helt klart relevant for min arbeidshverdag. Samfunnsbedriftene forfekter ting som jeg mener er veldig viktige. Ved å holde dag til dag-politikken unna styrerommet, blir selskapene langt proffere.

Lærte av vannverksskandalen

– I etterkant av saken med Nedre Romerike Vannverk, har vi på Romerike vært bevisste på dette med eierstyring og rolleforståelse. Det ble jo veldig synlig hvor galt det kan gå når det svikter i flere ledd.
– På styrekurset var det tydelig at det ikke er slik overalt. Mange opplever en helt annen virkelighet, med folkevalgte som mangler en forståelse for sin rolle. Jeg ble overrasket over hvor mye politisk innblanding det kan være i enkelte styrer.
Samtidig vil ikke Rismyhr ta for gitt at Romerike har lært én gang for alle. For ved hvert lokalvalg kommer det jo gjerne inn nye folkevalgte. Derfor er dette et budskap som stadig må gjentas.
Den 9. oktober kan du delta på vårt neste styrekurs.
LES MER OG MELD DEG PÅ

Alle må forstå sin rolle

– Da er det bra at man har opplyste mennesker, og organisasjoner som Samfunnsbedriftene, som påpeker hvor viktig det er med god eierstyring.
Rismyhr satte pris på at det var folk med ulike roller og fra forskjellige bransjer på styrekurset som han deltok i.
– Det er alltid viktig å møte folk med andre problemstillinger. Alltid bra å se hva andre gjør. Det bidrar til å skape bevissthet rundt rollene.
For der eierne skal ha de langsiktige visjonene, og styret har ansvaret for selskapets utvikling, skal daglige ledere sørge for at tjenestene leveres til innbyggerne.
Så enkelt er det. Og så vanskelig.

Les mer om

Styrekurs for alle bransjer

9. oktober holder vi styrekurs. Målgruppen er styremedlemmer, eierrepresentanter og ledere.
Kurset finner sted i Oslo, men de som ikke har anledning til å møte, kan delta digitalt.
Kurset skal gi nødvendige verktøy og kunnskap for å lede og forvalte kommunale virksomheter.
LES MER OG MELD DEG PÅ

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern