Søk

Medlemsbesøk på Voss

Tre selvstendige selskaper på Vestlandet som samarbeider godt

Fra møte på Voss
|
Publisert:
5. mai 2023

I slutten av april tok Samfunnsbedriftene Energi veien til de flotte områdene på Vestlandet rundt Vossevangen. Vi møtte tre av våre gode medlemmer - Voss Energi, Kvam Energi og Hardanger Energi - for å drøfte energihverdagen.

De tre selskapene møter flere av de samme utfordringene i sin hverdag, som må løses på en god måte. Da kan det være fint å ha tett dialog med naboene, som kanskje allerede har erfaring fra ulike løsninger.
Tett kommunikasjon og felles samarbeid kan også gi andre fordeler for de tre selvstendige virksomhetene. Blant annet kan det være gunstig å se på felles forhandlingsmakt ved større innkjøp av nye systemer.

Raskere konsesjonsbehandling

Flere rapporter peker mot at Norge går mot et kraftunderskudd i 2026/2027. Samfunnsbedriftene er klare på at vi trenger mer kraft.
Det var derfor svært spennende å høre at Hardanger Energi ser på flere utbygninger av vannkraft i sitt område. Dette vil styrke den norske kraftbalansen.
Dessverre tar det lang tid å få realisert prosjektene, fordi flere av planene står i lang kø hos myndighetene. Slik kan det ikke være.

Prosessen er for treg

Samfunnsbedriftene Energi har flere ganger ment at vi må effektivisere konsesjonsprosessene både for nett og kraft.
Det kan ikke ta ni måneder fra man søker konsesjon til man får en saksbehandler. Da er noe grunnleggende feil. Samfunnsbedriftene Energi mener at her må man se på hurtigere prosesser med tidsfrister for myndighetene, slik at man unngår dette problemet.
Samtidig må man se på om saksbehandlingsmyndighetene må få mer ressurser for å behandle flere saker hurtigere.

Nytt miljødesign

Rett før vi styrte kursen til flyplassen i Bergen rakk vi en snartitt innom et av Voss Energis nyeste opprustete elvekraftverk, Palmafossen kraftverk.
Kraftverket ligger et godt steinkast fra Voss Energis hovedkvarter og har en meget interessant bakgrunn. Kraftverkets historie begynner tilbake i 1919, hvor det produserte kraft til et nærliggende sagbruk. I dag er både produksjonen og miljøpåvirkningen mye forbedret.
I 2019 fikk kraftverket en betydelig opprustning og oppgradering som betød mer kraftproduksjon og et helt nytt miljødesign, for å ta bedre vare på miljøet. Opprustningen har vært svært vellykket.
Palmafossen fikk i 2022 tildelt «Damskrona» for sine landskapsmessige, miljømessige og teknisk gode løsninger for anlegg i regulerte vassdrag.

Vannkraft + fisk = sant

Kraftverket har gått fra en årsproduksjon på 1,8 GWh/per år til 14 GWh/per år. Samtidig har et flunkende nytt miljødesign og bruk av toveis vandring for laks, ørret og ål, gitt grunnlag for økt fiskebestand.
Kraftverket er et godt eksempel på vinn-vinn løsninger som kan gi økt laksebestand og samtidig økt energiproduksjon.
Vi er imponerte over de gode løsningene som Voss Energi har klart å få til i Palmafossen kraftverk. Det var den perfekte avslutningen på et meget fint besøk på Voss.

Les mer om

Kristian Dahl Larsen
Foto av næringspolitisk rådgiver Kristian Dahl Larsen. Foto: Jill Johannessen.
Næringspolitisk rådgiver
950 27 339
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern