Søk

Energiforhandlingene 2022:

Vårens lønnsforhandlinger – forberedelsene er i gang

Montør som jobber i strømmast.
I år er det hovedforhandlinger for Energiavtale I og II. Foto: Sigmund / Unsplash
|
Publisert:
26. januar 2022

Mange følger spent med på dette hovedoppgjøret. Forhandlingsutvalget med energimedlemmer og forhandlingsdelegasjonen fra administrasjonen hadde sitt første møte den 21. januar.

Samfunnsbedriftene valgte før jul i fjor å sette ned et forhandlingsutvalg som skal følge både forberedelser og forhandlinger til tariffoppgjørene i 2022 og 2023.
Utvalget hadde sitt første møte med forhandlingsdelegasjonen fra administrasjonen i Samfunnsbedriftene den 21. januar, og er godt i gang med forberedelsene til vårens forhandlinger.

Kompetent forhandlingsutvalg

- Det var et godt første møte. I administrasjonen ser vi fram til å kunne trekke veksler på den gode kompetansen forhandlingsutvalget sitter med i arbeidet med å få til et lønnsoppgjør bedriftene er tjent med, samt eventuelle endringer i tariffavtalene som bedriftene har behov for, sier forhandlingsdirektør Barbro Noss.
Oppgjøret i 2022 er et hovedoppgjør. Det betyr at vi både skal forhandle om lønnstillegg, og om eventuelle endringer i Energiavtale I og II.
Ta gjerne kontakt med medlemmene i forhandlingsutvalget (se faktaboks) eller med Barbro Noss dersom dere har innspill om behov for endringer i tariffavtalen.

Dette skjer fram mot mai

Det er lagt opp til reforhandling av energiavtalene siste uken i mai. Før vi kommer så langt, skal en hel del andre brikker falle på plass.
Først kommer den foreløpige rapporten fra TBU (Tekniske Beregningsutvalg). TBU beregner lønns- og inntektsutviklingen, prisutvikling, utvikling i konkuranseevnen, samt utvikling i internasjonal og norsk økonomi.
Neste steg blir oppgjøret for konkurranseutsatt industri – det såkalte «frontfaget». Resultatet fra dette oppgjøret danner en norm for de etterfølgende oppgjørene.
I etterkant av Frontfag-resultatet begynner forhandlingene for alle andre områder, stat og kommune, energibedrifter osv.

Lokale lønnsoppgjør

Sist, men ikke minst, kommer det lokale oppgjøret der bedriftene forhandler med bedriftens tillitsvalgte. Mens arbeidstakere som følger Energiavtale I kan få uttelling både i oppgjøret sentralt og lokalt, får arbeidstakerne på Energiavtale II all sin lønn avgjort lokalt.
I det lokale oppgjøret tas det utgangspunkt i handlingsrommet internt i den enkelte bedrift, bedriftens økonomiske forhold. Lønn fastsettes med utgangspunkt i en framforhandlet lokal ramme og basert på kriteriene i bedriftenes lønnssystem.

Les mer om

Forhandlingsuvalget

Her er utvalget som forhandler på vegne av Samfunnsbedriftene:
  • Kjell-Are Johansen, Andøy Energi
  • Birger Høyland, Jæren E-verk
  • Gudrun Rollefsen, Hammerfest Energi
  • Thorleif Fluer Vikre, Kragerø Bredbånd
Har du innspill?
Ta gjerne kontakt med medlemmene i forhandlingsutvalget eller med Barbro Noss dersom dere har innspill om behov for endringer i tariffavtalen.
Barbro Noss
Bilde av forhandlingsdirektør Barbro Noss. Foto: Jill Johannessen
Assisterende direktør
402 36 492
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern