Søk

Traineeprogrammet Verdensarvinger

– Vi er på jakt etter det unge blikket

Unge kvinner og menn raster med fjordlandskap i bakgrunnen.
Fjorårets «verdensarvinger» på tur i Nærøyfjorden. Foto: Hyke
|
Publisert:
21. mars 2024

– Norge har flere verdensarvsteder. Vårt mål med dette trainee-programmet er å vekke de unges interesse for denne enestående arven, sier direktør Liv Astrid Sverdrup i Norges Verdensarv.

Det er blitt omtalt som «verdens beste sommerjobb». Og deltagerne skal i løpet av en sommermåned kjenne historiens sus på et sted som grunnet sine unike kvaliteter har kommet på UNESCOs verdensarvliste.
I år er det Bryggen i Bergen, Bergkunsten i Alta og Struves meridianbue som samarbeider med Norges Verdensarv om å gjennomføre dette spennende traineeprogrammet. Og tidligere deltagere er fulle av lovord.

Tett på verdensarven

– Å være med på traineeprogrammet til Norges Verdensarv, er virkelig noe av det kuleste jeg har vært med på! sier Max Resar som var trainee ved Vestnorsk fjordlandskap i fjor.
– Vi kom tett på både menneskene og naturen i verdensarvområdet. Og det ga et helt unikt innblikk i hva verdensarv handler om.
Deltagerne skal blant annet utarbeide et forslag til hvordan det aktuelle verdensarvstedet kan løse en utfordring. En slik utfordring vil typisk være hvordan kulturarven kan formidles på en måte som fenger.
Deltagerne må samarbeide og være kreative for å treffe målgruppen, nemlig folk på sin egen alder. Godt kjent blir de også.
Smilende mennesker ombord i båt.
Verdensarvingene 2023 ble en sammensveiset gjeng som fikk mange gode minner sammen. Her er de ombord i en båt på Nærøyfjorden. Foto: Hyke
– Vi fikk oppleve å bo i verdensarven, sammen med en gruppe unge med ulike fagbakgrunner, som alle endte med å bli veldig nære, sier Max Resar.
– Vi ble virkelig satt i førersetet, og fikk brynet oss på en rekke utfordringer. Jeg vil oppfordre alle unge som er klare for en utfordring, og nysgjerrige på å oppleve mer av Norge, til å søke!

Opplever å bli lyttet til

– Vi ser at det er stor interesse for forslagene som gruppen presenterte. Og det er en av grunnene til at vi ønsker oss et tett samarbeid med kommuner og fylkeskommuner om dette programmet, sier Sverdrup.
– På sikt ønsker vi å rekruttere unge til å ta en utdanning som kan styrke vår verdensarv, eller til å begynne å jobbe ved et verdensarvsted. Vi håper også at vi kan lage et alumninettverk for de som har deltatt i programmet.
Traineene hjelper også til med praktisk skjøtsel. Det kan være ting som å formidle til barn og ungdom som kommer på besøk med skolen eller barnehagen sin.
Og det kan være mer praktiske oppgaver som er knyttet til stedet. I fjor fikk traineene ved Nærøyfjorden blant annet den morsomme utfordringen å føre geiter opp på fjellet.

Verdensarvstedene 2024

Bergkunsten i Alta
Den store samlingen med helleristninger og hellemalerier i Alta kommune er av betydelig arkeologisk interesse. De eldste av disse ble laget om lag 5000 år før vår tidsregning.
Røde helleristninger på svaberg.
Bergkunsten i Alta ble risset inn i perioden fra rundt 5000 år før vår tidsregning og frem til ca. år 0. Foto: Jill Johannessen
Her er det avbildet mange ulike dyr, i tillegg til mennesker som går på jakt, bruker redskaper, er ute i båt og deltar i rituelle seremonier. Mye kan tyde på at det var en religiøs møteplass i steinalderen. Bergkunsten i Alta kom på UNESCOs verdensarvliste i 1985.
Struves meridianbue
Meridianstøtten nær Hammerfest er det nordligste punktet på Struves meridianbue. Dette var et banebrytende arbeid for å få nøyaktige mål på jordens form og størrelse.
Søyle med jordklode foran nordnorsk fjordlandskap.
Meridianstøtten på Fuglenes ble reist i 1854, og er endepunktet til Struves meridianbue. Den er et 34 punkter som er valgt ut til verdensarvlisten. Foto: Francesco Bandarin
Det finnes en rekke målepunkter langs aksen som går fra Hammerfest og gjennom flere land til et målepunkt i den ukrainske svartehavsbyen Izmajil. Struves meridianbue kom på UNESCOs verdensarvliste i 2005, som første vitenskapelige verk.
Bryggen i Bergen
Fra senmiddelalderen og frem til 1754 var Bergen hovedbasen for hanseatenes handelsvirksomhet i Norge. I store deler av denne tiden var Bryggen vårt viktigste kontaktpunkt med kontinentet.
Bryggehus langs en kai.
Ikoniske Bryggen i Bergen er et landemerke for hele Norge. Foto: Michael Fousert / Unsplash
I dag representerer Bryggen en unik arv fra tiden da nedertysktalende hanseatere styrte handelen og formet mye av kulturen og det rådende tankegodset i Nord-Europa. Bryggen i Bergen har vært på UNESCOS verdensarvliste siden 1979.

Les mer om

Verdensarvinger

Norges Verdensarv samarbeider i år med Bryggen i Bergen, Bergkunsten i Alta og Struves meridianbue om å gjennomføre traineeprogrammet Verdensarvinger.
Programmet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB og retter seg mot unge mellom 19-25 år.
I fjor mottok det populære programmet 110 søknader.
Periode for programmene
Bergkunsten i Alta: 7. juni-5. juli
Struves meridianbue: 7. juni-5. juli
Bryggen i Bergen: 31. mai-28. juni
Les mer og søk

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Gå til toppen
Personvern