Søk

Lovbrudd hos alle de store strømleverandørene

Viser at Trygg Strømhandel kan forvirre

Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi, mener Forbrukertilsynets avdekking av lovbrudd hos de store leverandørene viser at en sertifisering gjennom Trygg Strømhandel ikke er nok, og til og med kan virke mot sin hensikt.
|
Publisert:
27. juni 2023

En sertifisering gjennom Trygg Strømhandel sikrer ikke strømkundene godt nok. Det viser resultatet av Forbrukertilsynets kontroll av de 20 største strømsalgselskapene, der samtlige får påvist lovbrudd.

Fredag kom Forbrukertilsynet med en knusende tilbakemelding til de 20 største strømleverandørene. Samtlige ble tatt i lovbrudd av ulik art. Hos 15 leverandører fant tilsynet så alvorlige lovbrudd at de nå risikerer tvangsmulkt på 250.000 kroner for hver påbegynte uke.
Samfunnsbedriftene Energi har ved flere anledninger pekt på viktigheten av å rydde opp i strømsalgmarkedet. Det må til for at kundene igjen skal få tillit til både strømselgere, og resten av kraftbransjen inkludert kraftprodusenter og nettselskap. Også Fornybar Norge har dette målet, og har i den forbindelse innført sertifiseringsordningen Trygg Strømhandel.
Nå viser det seg at 10 av de 14 selskapene som har fått varsel om tvangsmulkt på grunn av alvorlige brudd på markedsføringsloven eller angrerettloven, er sertifisert i Trygg Strømhandel.

Kan virke mot sin hensikt

– Ja, det er viktig at bransjen foretar seg noe, men en sertifisering som ikke fanger opp alvorlige brudd på markedsføringsloven, vil kunne virke mot sin hensikt. Å gi inntrykk av en korrekthet hos leverandører som av et offentlig tilsyn senere blir tatt i alvorlige lovbrudd, er ikke tillitsvekkende for bransjen, sier direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi.
Nå har selskapene fått frist på seg frem til 11. august med å svare på punktene de ikke har overholdt. Dersom anklagene opprettholdes fra tilsynet vil selskapene bli ilagt 250.000 kroner per påbegynte uke som vedtaket ikke overholdes.
– Nå forventer vi at Forbrukertilsynet også benytter den myndigheten de faktisk har til følge opp selskapene og faktisk ilegge bøtene som nå er varslet, påpeker Wickholm.
Samfunnsbedriftene Energi har ved flere anledninger påpekt at det er flere av de større strømleverandørene som er utfordringen, samt at det er en utfordring at man ved flere anledninger har kunne gjenta lovbruddene uten at det har kommet til mer enn varsler om bøter. Vi har tidligere spilt inn et forslag om prikkbelastning ved overtredelser, et system som her kunne ha fungert godt. Grovhet og antall overtredelser vil gjenspeile seg i antall prikker, som etter et gitt antall vil medføre tap av omsetningskonsesjon.
Mer om prikksystem-forslaget finner du her;

Dette er manglene

Manglende prisliste og manglende opplysninger om angrerett før avtaleinngåelse, er de to lovbruddene som flest av overtrådt. Her er listen over samtlige overtredelser som har medført varsel;
  • Manglende prisliste
  • Manglende opplysninger om angrerett før avtaleinngåelse
  • Krever ikke uttrykkelig anmodning fra forbruker for oppstart av levering innen angrefristens utløp
  • Krever samtykke for betalingsplikt for levert strøm fra alle kunder ved bruk av angreretten, også der forbruker ikke har bedt om førtidig oppstart
  • Utelatelse av vesentlige opplysninger i markedsføringen

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern