La oss begynne med det opplagte: Norge er et langstrakt land med et uttalt mål om å ivareta spredt bosetning. Mange kanter av landet har rett og slett for få innbyggere til at man skal bli et mønsterbilde for mangfold på kort sikt.
Samfunnsbedriftenes medlemmer leverer kjernetjenester i ulike lokalsamfunn rundt omkring i hele Norge. Det er derfor naturlig at mangfoldet i mange av våre medlemsbedrifter ikke alltid er så stort som mange kanskje ønsker.
Skal ikke henge ut noen
Hensikten med Equality Check er heller ikke å komme med en pekefinger på grunn av for lite mangfold. Målet er å synliggjøre om bedriftskulturen fremmer like muligheter for alle – uavhengig av kjønn og kjønnsidentitet, legning, alder, etnisitet, nasjonalitet, religion eller andre ting som kan brukes for å utestenge mennesker.
En svært homogen bedrift kan derfor i teorien score godt. Det viktige er at det er en bevissthet hos ledelsen og de ansatte om mangfold og at man ønsker å fremme like muligheter.
På Equality Check vurderes en rekke ting:
- Like muligheter
- Balanse jobb / fritid
- Fravær av uønsket sexpress
- Ingen ubevisst forutinntatthet
- En inkluderende kultur
- Foreldrepermisjon
- Om ledelsen prioriterer mangfold med ord
- Om ledelsen prioriterer mangfold med handling
- Om man vil anbefale andre å jobbe der
- Om man opplever fremtidspotensiale
- Vitser / kommentarer om en minoritetsgruppe man tilhører
- Vitser / kommentarer om minoritetsgrupper man ikke tilhører
- Om man blir undervurdert som følge av identitet
Gir mulighet for å lære
Alle bedrifter er i utgangspunktet registrert i Equality Checks systemer. Alt som kreves for at din bedrift skal få en «score», er at fem ulike ansatte har gitt sine vurderinger.
Derfor anbefaler vi alle våre medlemmer å gjøre seg kjent med nettstedet og å benytte det som en mulighet til å lære om eventuelle forbedringspotensialer.