Søk

Webinar:

Ansvarlige offentlige anskaffelser – de nye klima – og miljøkravene

Kvinne som holder foredrag i et møterom.
Kristine Trømborg fra Inventura Trondheim er en av innlederne på vårt webinar om ansvarlige offentlige anskaffelser. Foto: Inventura
Webinar - 25. september 2024 8:00 - 10:00 Digitalt
Publisert:
28. juni 2024

Tenk deg at bedriften deres skal gå til anskaffelse av nye kjøretøy, rørledninger eller f.eks. nettkabler. Da vil klima– og miljø sannsynligvis spille en helt sentral rolle i anskaffelsen.

Fra 1. januar 2024 har det vært skjerpede krav til klima – og miljø i offentlige anskaffelser. Hovedregelen er at klima – og miljøhensyn skal vektes med minimum tretti prosent i alle anskaffelser. Angis tildelingskriterier i prioritert rekkefølge, så bør klima – og miljøhensyn være blant topp tre.
Kort sagt betyr det at med mindre en kan begrunne og dokumentere hvorfor krav til klima og miljø er uvesentlig i anskaffelsen, så skal klima- og miljøhensyn ivaretas i alle anskaffelser som overstiger kr. 100.000.
Når oppdragsgiver nå er blitt rettslig forpliktet til å hensynta klima- og miljøbelastninger i alle anskaffelser der dette er relevant, kan leverandører som deltar i anskaffelsen også påberope brudd på bestemmelsen.
Så; Når man skal anskaffe nye kjøretøy eller oppgradere infrastruktur; hvilke klima– og miljøhensyn er relevant i den konkrete anskaffelsen? Står man fritt til å velge å vektlegge klimahensyn med 10 prosent, og miljøhensyn med 20 prosent? Er det lave klimautslipp, eller høy energieffektivitet man skal se til? Hvilket innkjøpsfaglig skjønn har man der klima – og miljøhensyn er relevant?
Svaret på disse spørsmålene – og mange flere, får dere på vårt webinar.
Sammen med vår samarbeidspartner Inventura tilbyr vi en innføring i regelverket og begrepene. Gjennomgangen vil inneholde relevante eksempler innenfor havn, brann og redning, avfall og ressurs. Det vil også bli en Q&A hvor det er anledning til stille spørsmål. Gjerne send disse inn på forhånd til: kristine.tromborg@inventura.com

Agenda:

  • 1 time forelesning
  • 15 min pause
  • 45 minutter workshop

Foredragsholdere

Kristine Trømborg, jurist fra UiO og manager i Inventura Trondheim og Kristina Risvær, jurist fra UiB og Manager i Inventura Bergen. De har bred erfaring med anskaffelser innenfor flere sektorer og har holdt seminarer knyttet til denne tematikken tidligere.

Meld deg på nå!

Lær mer om hvordan man blir en ansvarlig offentlig innkjøper, og bidra til en bærekraftig utvikling. Klikk her for å registrere deg og sikre din plass til kurset.
Tid: 25. september kl. 10.00-12.00
Sted: Digitalt (alle påmeldte får tilsendt lenke til webinaret)
Pris: 2.500,- kroner for medlemmer / 2.900,- kroner for ikke medlemmer.
Eksempler eller spørsmål som man ønsker å få diskutert i workshop, sendes til kristine.tromborg@inventura.no. Skriv i emnefeltet: "Samfunnsbedriftene WS"
* Hvis kurset skulle bli avlyst, vil innbetalt deltakeravgift bli refundert.
Påmeldingsfrist:
18. september 2024
Kontakt:
Didrik Greve Økland
Bilde av Didrik Greve Økland. Foto: Jill Johannesse.
Advokat
907 87 536
Send en e-post

Anskaffelsesforskriften (FOA)

§ 7-9. Klima - og miljøhensyn i offentlige anskaffelser
  1. Krav og kriterier etter denne bestemmelsen skal ha som mål å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning.
  2. Oppdragsgiver skal vekte klima- og miljøhensyn med minimum tretti prosent.
  3. Der oppdragsgiver angir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, bør klima- og miljøhensyn være blant de tre høyest prioriterte.
  4. Tildelingskriterier etter andre og tredje ledd kan erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, dersom det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene. Dersom oppdragsgiver ikke prioriterer i tråd med tredje ledd, skal det stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, og dette skal begrunnes i anskaffelsesdokumentene.
  5. Forpliktelsen til å stille krav eller kriterier etter denne bestemmelsen gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.
(§7-9 i Anskaffelsesforskriften har samme ordlyd som §7-9 i Forsyningsforskriften.)

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern