Søk

Regjeringen lanserer ny Ekomlov

Bredbåndstilbydere kan bli pålagt å levere bredbånd

Kvinne i grønn tweedjakke ser rett mot kameraet.
Skjermbilde av statsråd Karianne Tung, fra regjeringens pressekonferanse om lanseringen av ny ekomlov 12. april 2024.
|
Publisert:
12. april 2024

Digitaliserings- og forvaltningsministeren la fram den nye ekomloven 12. april. Loven var forventet av bredbåndsbransjen, men det var usikkert når den kom og hvordan den ville se ut. Nå har vi svaret.

I lenger tid har vi ventet på lanseringen av den nye Ekomloven og i dag ble den endelig av digitaliserings- og forvaltningsminister, Karianne Tung.
Den nye ekomloven omfatter alle elektroniske kommunikasjonstjenester i Norge og omfatter i stor grad bredbåndsektoren på flere områder. Blant annet er den aktuell når det kommer til markedsregulering, sluttbrukers rettigheter og tilretteleggelse av infrastrukturutbygging.

Innfører leveringsplikt for bredbånd

En viktig ny hjemmel i den nye loven er det som gjelder leveringsplikt. Regjeringen har forslått at om ikke andre virkemidler fungerer til å sikre bredbåndstilgang til forbrukere, kan i ytterste konsekvens bredbåndstilbydere bli pålagt å måtte levere til forbrukeren.
– Vi vil at alle i hele landet skal tilbys bredbånd. Derfor forslår vi nå en hjemmel som gir mulighet til å pålegge tilbyderne å levere bredbånd, sa statsråd Karianne Tung på pressekonferansen.
– I dag er det kun leveringsplikt for telefoni, men det er ingen tvil om at internett har blitt minst like grunnleggende viktig som telefoni.

Høyhastighetstilgang for alle

Regjeringen utaler at dette er et ledd for å sikre at alle i Norge innen 2025. Siste oversikt fra Nkom viser at nesten 97 prosent av husstandene i Norge har tilgang til høyhastighetsbredbånd med minst 100 mbit/s.
– Formålet er å sikre at alle får et tilbud og tilgang til et funksjonelt internett over hele landet. Hjemmelen vil bli brukt om ikke andre virkemidler fører fram, sa Tung.
Regjeringen er klar på at man først vil bruke alle andre midler, som bruk av statsstøtte via Nkom-midlene, før man tar i bruk denne lovhjemmelen.
Med andre ord er det i lite sannsynlig at mange aktører vil få krav slikt i nærmeste framtid, men at det i noen tilfeller kan finne sted.

Les mer om

Kristian Dahl Larsen
Foto av næringspolitisk rådgiver Kristian Dahl Larsen. Foto: Jill Johannessen.
Næringspolitisk rådgiver
950 27 339
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern