Søk

Forby engangsgriller!

Brann i søppelskur med vann i bakgrunnen.
DYRT: Hvert år må brannvesen over hele landet slukke branner som er forårsaket av engangsgriller. Skadene koster mange millioner kroner. – Det finnes ingen gode grunner som veier opp for problemene med engangsgriller. Det er på tide med et forbud, skriver Øivind Brevik.
|
Publisert:
5. juli 2023

Man skal lete lenge for å finne et mindre bærekraftig produkt enn engangsgrillen.

Den lages av mange typer metaller, plast, kull, oljebasert tennvæske, papp og papir, men skal bare brukes én eneste gang.
Engangsgril på gress.
Foto: Benoît Prieur
I tillegg selges den ofte under kostpris for å lokke folk til å kjøpe grillmat i butikken. Engangsgrillen er det fremste symbolet på bruk-og-kast-samfunnet.

Et avfallsproblem

Hvert år selges det over 1,2 millioner engangsgriller i Norge. Siden engangsgrillen kom på markedet for over 30 år siden, har den oversvømt både parker og skoger.
For noen år siden undersøkte Bymiljøetaten i Oslo 413 tonn med publikumsavfall som ble hentet ut fra parkene, og fant ut at mellom 30 og 50 tonn var engangsgriller. På finværsdager kan engangsgrillene utgjøre 90 prosent av alt avfall på kommunale friluftsområder.

Et brannproblem

Fyrstikker, tennvæske og glødende kull utgjør en stor brannfare i naturen. I forkant av denne kronikken tok jeg kontakt med brann- og redningstjenester over hele landet. De rapporterer om alt fra små branntilløp til store skogbranner, fra svidde badeplasser til nedbrente søppelanlegg.
Nedbrent koie i skogen.
Nedbrent toaletthus ved Melsvannet i Rogaland. Under gulvet fant man en engangsgrill som mest sannsynlig har forårsaket brannen. Foto: Jæren Friluftsråd
Hver sommer bruker brannvesenet store ressurser på utrykninger til fjern og nær, bare for å oppdage at årsaken er en engangsgrill – enten forlatt i skogen eller kastet med glødende kull i søpla.

Et helseproblem

Engangsgrillene skaper store mengder svevestøv som kan være en stor utfordring for astmatikere og folk med luftveislidelser og hjerte/karsykdommer.
Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet har funnet ut at parker kan ha like høyt nivå med svevestøv som Oslos mest trafikkerte gater i rushtrafikken.

Et bærekraftproblem

Norge har ambisjoner om å bevege seg til et mer sirkulært samfunn der ressursforbruk og avfall reduseres mest mulig. Det er ikke forenlig med engangsprodukter som ikke er ment å vare, og som er produsert av materialer som burde fått et lengre liv i andre produkter.
Hvis Norge skal bli et lavutslippssamfunn, er engangsprodukter det første vi må slutte med.
Forbrukermakt burde være nok til å få bukt med produkter som engangsgriller, men salget de siste årene tyder ikke på at folk tar ansvaret.
Det er fristende å utfordre de store dagligvarekjedene til å fjerne engangsgriller fra sortimentet, og Coop-kjeden skal ha honnør for at de tidligere i sommer stoppet salget av engangsgriller på grunn av skogbrannfaren. Men all erfaring viser at engangsgrillene vil finne veien tilbake til butikkhyllene.
Samfunnsbedriftene organiserer 40 brann- og redningstjenester, 108 avfallsselskaper, 20 friluftsråd og en rekke andre som må rydde opp og slukke branner i skoger og parker.
Det finnes ingen gode grunner som veier opp for problemene med engangsgriller. Det er på tide med et forbud.
(Denne kronikken er tidligere publisert hos NRK.)

Les mer om

Øivind Brevik
Bilde av administrerende direktør Øivind Brevik. Foto: Jill Johannessen
Administrerende direktør
930 84 575
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern