Søk

HOOP CO2 er VEAS' visjonære datterselskap

Fra biogass til brus

Mann med mikrofon snakker for en forsamling.
Kjetil Wang-Hansen er daglig leder i HOOP CO2 og konstituert administrerende direktør i Veas. Her på Bærekraftsdagen 2024. Foto: Jill Johannessen.
|
Publisert:
7. mars 2024

Kan avløpsvannet til innbyggerne i Oslo, Bærum, Asker og Nesodden bli en del av brusen eller ølen du nyter på en varm sommerdag? Svaret er ja. Og vårt medlem VEAS viser vei.

Nylig arrangerte Samfunnsbedriftene Bærekraftsdagen. Et av innleggene i programmet, «Fra renseanlegg til ressursfabrikk» inneholdt et uventet element. En ølboks ble sendt rundt i forsamlingen. Det var ikke en del av serveringen eller et forsøk på å skape et festlig lag.
Det skapte uansett stor begeistring da Kjetil Wang-Hansen, daglig leder i HOOP CO2 og konstituert administrerende direktør i Veas, fortalte om ølboksen som er produsert med innhold av bio-CO2.
Veas er Norges største avløpsrenseanlegg, og HOOP CO2 er et av deres datterselskaper som ble lansert i fjor. Målet er å etablere seg som en ledende leverandør av bio-CO2 til mat- og drikkevareindustrien.

Mentalt skifte

HOOP CO2 tar med dette et modig steg i retning av å endre holdninger i befolkningen om hva som regnes som matressurs. HOOP CO2 tar utfordringen. Ved å fange opp og raffinere CO2 fra biogassproduksjon, ønsker de å tilby et grønt alternativ til fossilt CO2.
Bio-CO2 er et bi-produkt av produksjon av biometangass på blant annet anlegget til Veas’ på Slemmestad. Bio-CO2 er klimapositivt og bra for klima og miljø. Hvordan skjer det? Prosessen bak er at biologisk CO2 fra avløpsvann blir fanget, renset og brukt i matproduksjon, istedet for å slippes ut i atmosfæren.
Satsingen er del av Veas’ visjon om å skape verdier fra avløpsressurser og er et uttrykk for selskapets ambisjoner om en bærekraftig og sirkulær forretningsmodell.

Fra F-16 til avløpsvann

Før han kom til Veas, jobbet Wang-Hansen i luftfartsindustrien. Overgangen fra F-16-fly, redningshelikoptre og forsvarets flysystemer, til å jobbe med avløpsvann virket litt mindre spennende i starten.
Han oppdaget raskt at det var et voldsomt fokus på å utnytte ressursene i avløpsvannet, og det fokuset har gjort de har gått i nye retninger som de ikke kunne ha tenkt seg tidligere. Det har gjort arbeidet veldig interessant for Wang-Hansen.
– Av og til savner jeg flybransjen, men ikke så ofte”, sier han med et smil.
– Vi ansetter nye mennesker i dag fordi vi satser mye på forskning og gjenvinning for å utnytte ressursene best mulig. Det fanger oppmerksomheten til mange og i tillegg gir verdiskapning inntekter på sikt som igjen reduserer kostnadene for vår drift.

Bærekraft er også økonomi

Vi stilte også Wang-Hansen spørsmålet om hva bærekraft betyr for Veas og HOOP CO2, og om det er en viktig del av strategien til selskapet?
– Helt klart, ja. Vi ønsker å skape verdier fra avløpsressurser og ser nødvendigheten av å ta i bruk sirkulære metoder for å redusere avhengigheten av jomfruelige ressurser.
Han understreket at bærekraftstiltak må være kostnadseffektive, og at ekte bærekraft må være i tråd med økonomisk levedyktighet.
Lanseringen av HOOP CO2 reflekterer også Veas’ dristige ambisjon om å gå fra selvkost til inntekt. Dette paradigmeskiftet innebærer å maksimere ressursutnyttelsen og skape nye verdistrømmer.
– Vi har 40,000 kvadratmeter med prosessutstyr inne i et fjell, og en driftsomsetning på nesten en halv milliard i år. Det er en heftig visjon å si at vi skal tjene mer enn vi bruker.
Han understreket hvor viktig det er å omfavne sirkulære løsninger. Og da er det nødvendig med innovative løsninger som den som går på å omdanne biometangass og bio-CO2 til brus og øl.
Det er et bærekraftstiltak som vi håper mange vil skåle for.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern