Søk

Havnedirektører på studietur til Brussel

Havnedirektørene var også på besøk hos ESA Surveillance Authority, som skal etterse at Norge, Island og Liechtenstein følger EØS-avtalen.
Skrevet av:
Silje Skogheim
|
Publisert:
19. oktober 2022

Høsten 2022 arrangerte Norske Havner en studietur for havnedirektører til Brussel. Det som skjer i EUs hovedstad, påvirker havnene langs hele norskekysten – fra grensebyen Halden til grensebyen Vardø.

På studieturen skulle deltagerne bli med til noen utvalgte organisasjoner, lære mer om deres rolle i næringen, men også dele sine egne perspektiver og erfaringer.
Torsdag 29. september var det første møte med ESPO (European Seaports Organisation). Her møtte vi generalsekretæren Isabelle Ryckbost i den europeiske havneorganisasjonen. Hun redegjorde for ESPOs rolle og hvilke saker som er viktig for havnene i EU.

Byråkratene som trekker i trådene

Videre gikk turen til Europakommisjonen for et møte med representanter fra DG Move og rådgivere til TEN-T, koordinatorene Kurt Bodewig, Pat Cox (MOS), Siamak Jakali og Martin Zeitler.
Representantene fra «Port Unit» i DG Move ga et innblikk i aktuelle saker som AFIR, FuelEUMaritim og ETS. De fortalte også hva EUs utøvende organ vektlegger når det gjelder å realisere Green Deal. Rådgiverne fra TEN-T rettet fokuset mer mot EUs transportsystem og planleggingen rundt.
Senere, i EFTA-sekretariatet, ble deltagerne møtt av representanter fra ESA (EFTA Surveillance Authority). De redegjorde for de viktigste sakene på ESAs dagsorden med tanke på konkurransepolitikken på transportområdet.

Utfordrer synet på LNG

Dagens siste møte var med Feig Abbasov i organisasjonen Transport & Environment. De ansatte gjorde rede for deres arbeid innen transportpolitikken, der det kom flere tankevekkende utsagn.
De gikk blant annet tilbake på tidligere utsagn om at LNG som alternativt drivstoff. Det finnes dokumentasjon på lekkasje av metangass ved LNG-bruk på skip. Og dette utfordrer forestillingen om at LNG uten videre er en ren og bærekraftig energikilde for transporten.

Rolledeling Antwerpen/Brugge

Fredag morgen reiste deltagerne ut til Zeebrugge for å møte representanter fra Port of Antwerp-Bruges på hovedkvarteret. Patrick Van Cauwenberghe (International Trade Networks Manager) og hans kollega ga en introduksjon av deres arbeid og havnen.
De fikk også frem de ulike satsingsområdene. I Brugge er det fokus på å være et rent og industrifritt havneområde, for å være mer attraktiv i for eksempel mattransport (med kunder slik som Tropicana).
Det ble også en omvisning på havneområdet, der vi fikk se hvordan ting er lagt opp og hvordan man gjennomfører logistikken.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern