Søk

Departementet lover digital løsning:

Mot slutten for papirskjemaer for IKS

Øivind Brevik i halvfigur foran Stortinget.
FORNØYD: Administrerende direktør Øivind Brevik.
|
Publisert:
16. april 2024

– Vi er veldig fornøyde med at interkommunale selskaper (IKS) nå ser ut til å slippe papirskjemaer til Brønnøysundregistrene. Dette har vi jobbet lenge med, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

I en artikkel i Kommunal Rapport går det fram at Brønnøysundregistrene har fått midler til å forbedre sine innrapporterings- og tilgjengeliggjøringstjenester. Det er statssekretær Tore O. Sandvik (Ap) i Nærings- og fiskeridepartementet som forteller dette.
Innen 2027 skal det være nye rutiner på plass, og da skal næringslivet få forenklet innrapportering. For IKS vil en løsning være på plass i god tid før dette også.

Løsning allerede i vår

– Vi er godt kjent med at IKS har et umiddelbart behov for digital innrapportering, og Brønnøysundregistrene arbeider derfor med å få på plass en midlertidig løsning for IKS i samordnet registermelding. Dette skal være på plass i løpet av våren, sier Sandvik til Kommunal Rapport.
Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene sier at svaret til Sandvik er oppløftende.
– At vi får på plass en midlertidig løsning nå, er akkurat det vi ønsker, rett og slett fordi det er veldig lenge å vente til 2027. Jeg vil si at jeg ser fram til at det løses både midlertidig og permanent. En midlertidig løsning før sommeren imøteser vi med stor glede, sier han.

Jobbet lenge

Svaret fra departementet kommer etter at Samfunnsbedriftene og NKRF sendte et felles brev til Nærings- og fiskeridepartementet i mars.
Årsaken er at interkommunale selskaper (IKS) ikke kan bruke Samordnet registermelding hos Brønnøysundregistrene når de skal melde inn endringer til foretaksregisteret. De kan heller ikke bruke andre digitale løsninger for innsending av dokumenter.
– Jeg har selv vært leder av et IKS i ni år. Så jeg har kjent dette på huden selv. Og det var utrolig krevende når ting skal signeres av alle eierkommuner, ikke minst når dette må gå på rundgang. Og så må det purres på hele tida. Det finnes tilfeller hvor nødvendige signaturer ikke har vært påført innen de tidsfrister som er satt, sier Brevik til Kommunal Rapport.
Les også: IKS må fortsatt rapportere manuelt til Brønnøysundregistrene
Samfunnsbedriftene har jobbet lenge med å få til en løsning, og hadde i januar 2023 et møte med både Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet. Der ble det understreket hvor stort behov det er for en modernisering på dette området.
– Derfor er vi svært fornøyde med at det nå ser ut til å gå mot en løsning, sier Brevik.

Les mer om

Agnete B. Sommerset
Bilde av Agnete B. Sommerset. Foto: Jill Johannessen
Juridisk direktør
992 47 988
Send en e-post
Øivind Brevik
Bilde av administrerende direktør Øivind Brevik. Foto: Jill Johannessen
Administrerende direktør
930 84 575
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern