Søk

Statsbudsjettet 2024

Fortsatt langt frem

|
Publisert:
6. oktober 2023

Regjeringen kommer med fornuftige endringer i grunnrente på vind, men det er fortsatt langt frem til endringer som vil gi oss den kraften vi trenger. Ikke minst er utjevningen av nettleien nærmest "en vits".

Det er positivt at det satses på havvind, men den kraften vil ikke komme i tide til energiomstillingen som skjer nå. Hvis vi ikke får på plass noe som gir oss betydelig mer kraft før 2030 vil det være svært negativt for mulighetene til å nå de vedtatte klimamålene.
­– Vi trenger forutsigbarhet og bred politisk enighet på dette området. Derfor ser vi frem til at dette forslaget skal holdes høres i stortinget, sier Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi.

Fornuftig

Samfunnsbedriftene tror det er fornuftig at lokalsamfunn som bygger ut vindkraft, sitter igjen med mer av inntektene. Det kan bidra til at vi faktisk får mer kraft, samtidig tror vi forslagene fra regjeringen kunne vært kraftigere om man virkelig ville ha satt fart på ting. Samfunnsbedriftene Energi fikk i sommer en rapport fra Oslo Economics som viste flere grep man kan ta for å få bedre forankring i kommuner og lokalsamfunn.
Det er samtidig helt nødvendig at regjeringen skjermer eksisterende vindkraftverk. Det gjøres midlertidig unntak for standard fastprisavtaler, i tillegg til kraftavtaler for nye prosjekter som inngås i perioden 2024–2030.
– Det er positivt at regjeringen gjør et unntak for avtaler som inngås før 2030. Det gjør at det er mulig å inngå kontrakter som er viktig for utvikling av både industri og arbeidsplasser, påpeker Wickholm.

Fortsatt for høyt

Grunnrenteskatten for vindkraft reduseres også til 35 prosent fra det opprinnelige forslaget på 40 prosent.
– Vi er fornøyde med at regjeringen har lyttet til bransjen, men skulle fortsatt sett tydeligere grep og at satsen på grunnrenteskatten for vindkraft hadde blitt redusert betydelig mer, påpeker Wickholm.
Fjerningen av høyprisbidraget er et godt grep, men det skulle også bare mangle. Høyprisbidraget har vært svært skadelig og burde aldri vært innført. Vi forventer at dette ikke blir tatt tilbake ved senere anledninger.

Utjevning "en vits"

– For å nå det grønne skiftet og klimamålene, må vi også ha er nett. Vi hadde derfor forventet mer på nettutjevning. 18 millioner kroner svarer ikke til de forventingene som er skapt i Hurdalsplattformen. Samfunnsbedriftene Energi mener regjeringen må sette i gang arbeidet med en ordning som permanent bidrar fører til en utjevning av nettleien i Norge, påpeker Wickholm.

Les mer om

Mona Adolfsen
Bilde av næringspolitisk rådgiver Mona Adolfsen.
Næringspolitisk rådgiver
413 34 819
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern