Søk

Samfunnsbedriftene og miljøbevegelsen stiller krav:

Plastkrisen krever handling

«Shit in – shit out»: Avfallsaktørene kan ikke trylle frem supre materialer hvis den plasten som er i markedet bare er skrot. Foto: Ariungoo Batzorig
|
Publisert:
3. februar 2022

De store miljø- og klimagevinstene skjer i produksjon og valg av materialer. Vi kan ikke rydde oss ut av krisen, vi må snarere endre produksjonen og forbruket.

I den nye rapporten «Fra strategi til handling – Plastkrisen krever handling nå», som er utarbeidet av WWF, Naturvernforbundet og Framtiden i våre hender, peker miljøorganisasjonene på mange av de samme utfordringene – og løsningene – som Samfunnsbedriftene ser med tanke på plastkrisen.
- Vi forventer at denne regjeringen designer et effektivt produsentansvar, og setter våre medlemmer i stand til å følge opp uten å være økonomisk bakbundet, sier direktør Svein Kamfjord i Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs.

Forurenser skal betale

Prinsippet om forurenser betaler skal ligge til grunn for miljøpolitikken. Hensikten er at forurenseren er nærmest til å begrense både miljøbelastningen og egne kostnader. I et produsentansvar er det produsent som er definert å ha ansvaret for miljøbelastningen til produktet, og dermed også den økonomiske belastningen for dette.
- Når kommunene – og innbyggerne – fremdeles tar altfor stor del av regningen mister produsentene insentiver til å velge bedre løsninger. Derfor må regelverket endres og produsentene må bære alle kostnader ved egne produkter, også når de blir avfall, sier Kamfjord.

Avfallshåndtering er nøkkelen

- Selvsagt er god håndtering av plastavfallet en viktig del av regelverket som må på plass. Vi vet at «shit in er shit out», derfor må plastproduktene designes for gjenvinning.
- Produsentene få krav til å lage bedre produkter, og til å bruke gjenvunnet plast i nye produkter. Avfallsaktørene kan ikke trylle frem supre materialer hvis det som sendes ut i markedet bare er skrot som må forbrennes.

Les mer om

Fakta

"Fra strategi til handling – plastkrisen krever handling nå"
Samfunnsbedriftene var invitert til debatt da rapporten ble lansert og vi ble utfordret av møteleder til – kort – å si hva våre medlemmer kan bidra med for å løse plastproblemene. Vi svarte:
"Samfunnsbedriftene kan love at våre medlemmer skal øke utsorteringen, men under forutsetning at vi MÅ få ryddet i de økonomiske insentivene for både produsentansvaret og kostnadene kommunene får ved økt utsortering."

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern