Søk

Regjeringens kraftdemonstrasjon kommer med en klimapris

Kraftmaster i solnedgang.
Foto: iStock
Skrevet av:
Cecilie Bjelland
|
Publisert:
5. oktober 2022

Kraftbransjen ber ikke om særordninger, men vi forventer en energinøytral beskatning som underbygger våre klimamål, skriver Cecilie Bjelland i denne kommentaren.

Forrige onsdag våknet vi opp til et velregissert skatteangrep på fornybarbransjen. Overraskende, men ikke helt uventet for en bransje som i stadig stigende grad er blitt vant til stramme og ustabile rammebetingelser.
Med regjeringens siste grep vil marginalskatten på hver kilowatt-time over 70 øre bli beskattet med 90 prosent. Det kan vi like eller mislike, men de fleste vil være enige i at dette er ganske heftig.
90 prosent marginalskatt på vannkraft vil slå kraftig inn på lønnsomheten i nye prosjekter. Investorer lever som kjent ikke bare på gode ønsker om mer fornybar produksjon til folket. Deres investeringsmidler styres av avkastning og nå peker pilen rett mot fossile investeringer.
Kraftbransjen ber ikke om særordninger, men vi forventer en energinøytral beskatning som underbygger våre klimamål. Her er regjeringen ute på ville veier når de i dagens forslag gir fossile energikilder full skjerming mot økt grunnrenteskatt og «høyprisbidrag».
Vi skal ikke nevne rause gavepakker til fossil industri, bare nevne at vi nå får 78 prosent marginalbeskatning for fossil energi mot 90 prosent for vannkraft over 70 øre. Hvem tjener på denne forskjellen? I alle fall ikke det norske klimaregnskapet.
(Dette innlegget er tidligere publisert i Dagens Næringslivet)

Les mer om

Cecilie Bjelland
Bilde av direktør Cecilie Bjelland. Foto: Jill Johannessen
(Tidligere direktør for Samfunnsbedriftene Energi)
907 04 496
Send en e-post

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
E-post: Invoice.155358@vismabpo.no
EHF: 9908912868222
Samfunnsbedriftene 155358
c/o Azets Insight AS Postboks 8930
7439 Trondheim
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern