Søk

Krigen i Ukraina har vart i ett år

Samfunnsbedriftenes støtte til Ukraina ligger fast

En ung kvinne går langs stranden ved Azovhavet og holder et ukrainsk flagg som blafrer i vinden.
Bildet er fra den ukrainske kysten ved Azovhavet, som nå er okkupert av Russland. Foto: Brandon Morales / Unsplash
|
Publisert:
1. mars 2023

- Vi støtter Ukrainas frihetskamp. En slik krig trodde vi at vi aldri mer skulle se i Europa, og lidelsene er ufattelige. Mange av våre medlemmer gjør en solidarisk innsats, sier Samfunnsbedriftenes leder Øivind Brevik.

Litt mer enn ett år har gått siden Putin beordret et fullskala angrep på Ukraina. Svært mange liv har gått tapt, også sivile. Mange eksperter er klare på at folkeretten er brutt.
- Gang på gang har vi sett hvordan russiske styrker på en målrettet og hensynsløs måte har angrepet infrastruktur som folk er avhengige av. Det gjelder energianlegg. Det gjelder vann- og avløpsanlegg. Det gjelder havner. Det gjelder til og med skoler og sykehus.
- Krigen i Ukraina har ført til enormt mye lidelse. Men krigen er også en brutal påminnelse om hvor viktig de kritiske tjenestene er. Det dreier seg om at befolkningen skal overleve. Og det dreier seg om at lokalsamfunn skal bestå.

Brann og redning viser solidaritet

Årets julegave fra Samfunnsbedriftene gikk til Norsk Ukrainsk Brann- og Ambulansestøtte (Nubas). Og som bransje har brann og redning bidratt tungt. Nubas har snart donert 78 utrykningskjøretøy, for det meste brannbiler, men også ambulanser.
- Ukrainsk brann- og redningstjeneste utfører svært krevende oppdrag i en krigssone hver dag, og mister dessverre både folk og kjøretøy fortløpende, sier direktør Øistein Gjølberg Karlsen i Samfunnsbedriftene Brann og redning.
- I tillegg til biler, har våre brann- og redningsmedlemmer donert masse viktig utstyr, som utrykningstøy, verneutstyr, frigjøringsutstyr og aggregater. Alt dette blir levert «på døren» i Ukraina av norske brannfolk.
- Møtene mellom norske og ukrainske brannfolk er også et solidaritetsarbeid som er verdt mer enn penger kan måle. Så her er det all grunn til å være stolt av innsatsen.

Kraftbransjen bidrar med utstyr

- Vi vet at også energibedriftene har bidratt med mye utstyr etter at Russland begynte å «pin-pointe» energiforsyningen i sine angrep, sier direktør Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi.
- Samfunnsbedriftene har jobbet med Norges vassdrags- og energidirektorat og Reguleringsmyndigheten for energi for å få på plass lister og ordninger som gjør at energiselskap kan delta ved å sende utstyr som det er behov for.
- Dette bidrar til å sikre lys og varme i ukrainske hjem. Og da energiforsyning er en kjernetjeneste, bidrar det også til at hjulene fortsetter å gå rundt i hardt prøvede lokalsamfunn.

Støtte over tid

- En krig skaper mange skjebner. Og det er mange måter å hjelpe på. Vi i Samfunnsbedriftene er kjent med at en rekke av våre medlemmer bidrar på andre vis enn det vi skriver om her, sier administrerende direktør Øivind Brevik.
- Jeg er stolt av den innsatsen som alle våre medlemmer gjør. Og ettersom det er mye som tyder på at denne krigen kan bli langvarig, er det viktig for meg å slå fast: Vi skal bli stående ved Ukrainas side.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern