Søk

Totalberedskapskommisjonens rapport «Nå er det alvor»:

Samfunnsbedrifter sentrale i totalberedskapen

Harald Sunde overleverer rapport til Emilie Enger Mehl på pressekonferanse.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) fikk mandag overlevert Totalberedskapskommisjonens rapport av kommisjonsleder Harald Sunde. Foto: JFD
|
Publisert:
5. juni 2023

Kommunale selskaper vil ha en sentral rolle for å sikre god beredskap i Norge de neste årene. Totalberedskapskommisjonen er tydelige på at Norge må ruste seg for en usikker fremtid og være forberedt på kriser.

Mandag overleverte tidligere forsvarssjef Harald Sunde Totalberedskapskommisjonens rapport «Nå er det alvor» til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).
– Vi lever i en tid med store endringer og store konsekvenser. Og tiden for å prioritere sikkerhet og beredskap er nå. Vi trenger et taktskifte i vårt beredskapsarbeid, sier Sunde.
Han mener Norge har et godt utgangspunkt, men at det samtidig er betydelige behov for å forbedre beredskapen og tenke nytt.

Må styrke lokal beredskap

I «Nå er det alvor» kommer Totalberedskapskommisjonen med en rekke forslag til tiltak. Blant annet legges det vekt på at lokalt og regionalt nivå i beredskapen må styrkes.
– Rapporten viser dermed hvilken sentral rolle kommunale selskaper har i beredskapsarbeidet, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.
– Det er lett å trekke fram våre medlemmer innen brann og redning, som har en svært kritisk samfunnsfunksjon. Men Totalberedskapskommisjonens rapport understreker også andre viktige funksjoner. Det gjelder blant annet vann og avløp, energiforsyning og kritisk infrastruktur som er viktig for forsyningssikkerhet, hvor havnene er i en særstilling, sier Brevik.

Skal sikre trygghet

– Statens grunnleggende oppgave er å sikre trygghet for sine innbyggere. Trygghet uansett hvor du bor, i hele Norge, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl etter at hun fikk overlevert rapporten fra Totalberedskapskommisjonen.
I en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) sier hun at det også er grunnen til at regjeringen nedsatte Totalberedskapskommisjonen og Forsvarskommisjonen som noe av det første de gjorde.
– Da vi satte ned Totalberedskapskommisjonen visste vi at det ville være nødvendig å prioritere trygghet i Norge. Bare to måneder etter kommisjonen startet sitt arbeid, gikk Russland til angrep på Ukraina. Det dannet et alvorlig bakteppe for kommisjonens arbeid, og gjør det ekstra viktig. Derfor er jeg glad for at vi nå får kommisjonen sin rapport i dag, og jeg ser frem til å sette meg inn i rapporten, sier Mehl.

Seminar om beredskap

Administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene ser også fram til å gå gjennom rapporten.
– Vi har jobbet lenge med å synliggjøre de tjenester og den infrastruktur våre medlemmer forvalter. Spesielt under koronapandemien så vi tydelig hvilken sentral rolle kommunale selskaper har i kriser og beredskapsarbeid.
– Når vi nå har en rapport som går nærmere inn på samfunnets totale beredskapsevne, vil vi jobbe med å sette mange av de utfordringene kommisjonen tar opp på dagsorden. Blant annet ønsker vi til høsten å tilby våre medlemmer et arrangement knyttet til risiko, sårbarhet og forvaltning av verdier. Jeg tror det er viktig med en bevisstgjøring der medlemmene våre ser hvilken viktig rolle de har i sine kritiske samfunnsfunksjoner, sier Brevik.

Les mer om

Fakta

Regjeringen oppnevnte 21. januar 2022 en totalberedskapskommisjon for å vurdere hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig.
Kommisjonen ble ledet av tidligere forsvarssjef Harald Sunde.
Utvalget leverte sin rapport 5. juni.
Rapporten "Nå er det alvor"
Totalberedskapskommisjonens nettsider

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Gå til toppen
Personvern