Samfunnsbedriftenes årlige arbeidslivsundersøkelse viser at 4 av 10 medlemmer ikke har den kompetansen de trenger. Samtidig svarer nær halvparten at det er vanskelig å rekruttere riktig type arbeidskraft.
– Det er krevende å rekruttere nok og riktig arbeidskraft – og det tegner til å bli verre framover. Det blir flere eldre, færre i yrkesaktiv alder og mindre arbeidsinnvandring, sier assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene.
Omstilling
– Samtidig står vi inne i en tid med mye omstilling. Teknologiutviklingen, blant annet med kunstig intelligens, gjør at vi kan løse arbeidsoppgavene på annen måte – og det gjør oss også i stand til å løse helt nye arbeidsoppgaver. Det kommer godt med i det grønne skiftet mot en mer sirkulær økonomi som krever at vi gjør ting på en annen måte enn før.
Noss mener derfor at det er viktigere enn noen gang tidligere å ta vare på de arbeidstakere man allerede har.
– Bedriftene må sørge for at de utvikler kompetansen slik at de kan løse bedriftenes arbeidsoppgaver også framover, slik at bedriften kan løse samfunnsoppdraget sitt og tilby innbyggere og næringsliv gode moderne tjenester.
Digitalt kurs
For å ta tak i denne utfordringen har Samarbeidsforum for kompetanseutvikling i energibransjen (som består av Samfunnsbedriftene, NITO, Tekna, El og IT Forbundet, Fagforbundet og Delta) fått laget et kurs i praktisk kompetanseutvikling.
– Dette skal bidra til at våre medlemsbedrifter forstår behovet for å bruke kompetanse som et fortrinn i kampen om arbeidskraften, og samtidig forklare hvordan de kan jobbe med kompetanse i egen bedrift.
Noss oppfordrer ledere og tillitsvalgte til å gå gjennom kurset sammen.
– Vi mener involvering av tillitsvalgte vil bidra til at det lages gode planer for kompetanseutvikling, og at det kan styrke forståelsen blant alle ansatte om at alle må utvikle egen kompetanse gjennom hele arbeidslivet, sier Noss.
Gå til kurset "Praktiske kompetanseutvikling"