Søk

Samfunnsbedriftene i paneldebatt om kompetanse i arbeidslivet:

Større fleksibilitet i opplæringstilbudet for voksne

En gruppe mennesker sitter på en scene og snakker.
Assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene har ordet i paneldebatten som ble avholdt den 22. november på Youngs i Oslo. Til venstre for Noss sitter statssekretær Sindre Lysø, til høyre sitter NAV-sjef Hans Christian Holte. Foto: Jens Oldgard.
|
Publisert:
22. november 2023

Assisterende direktør Barbro Noss i Samfunnsbedriftene deltok i den topptunge paneldebatten «Kunnskapsprat: Hvordan kan økt kompetanse få flere i jobb?» den 22. november.

Det var en interessant debatt om nye løsninger for oppkvalifisering av voksne.
– Vi i Samfunnsbedriftene opplever at utdanningspolitikken og arbeidsmarkedspolitikken nå spiller mer på lag enn tidligere og at det er en politisk vilje til å se disse to feltene i sammenheng, sier Barbro Noss.
De andre som deltok i panelet var direktør Sveinung Skule fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (som også var arrangør), NAV-direktør Hans Christian Holte og statssekretær Sindre Lysø fra Kunnskapsdepartementet.
– Særlig ser Samfunnsbedriftene et godt potensiale i de nye fleksible kompetanseordningene som nå etableres, slik at det blir enklere å tilrettelegge for kompetanseheving for voksne både i bedrifter og for de som står utenfor arbeidslivet, sier Barbro Noss.

Positive signaler

– Det er positive signaler at regjeringen vil se nærmere på hvordan det kan sikres et økonomisk livsopphold for voksne mennesker som tar utdannelse.
Samfunnsebedriftenes medlemsbedrifter melder om store utfordringer med å rekruttere nok arbeidskraft med riktig kompetanse. Bedriftene ser derfor mer og mer på alternative måter å skaffe seg den arbeidskraften de trenger.
– En del tilbyr ufaglærte å ta fagbrev. Mange legger til rette for å ta inn enda flere lærlinger. Det er økt fokus på å beholde eldre arbeidstakere lengre i jobb.
Flere og flere er også positive til å ta inn folk som står utenfor arbeidslivet. Og det som er spesielt gledelig er at de som har erfaring med å ta inn folk som står utenfor arbeidslivet, gjennomgående er positive til å gjenta dette.
Og da er det særlig viktig at det samtidig blir gitt ekstern bistand fra myndighetene.

Attraktive arbeidgivere

– Den tiden da det var mulig å ta en utdannelse og være ferdig utlært som 25-åring, er over. Vi må alle utvikle oss og bygge på egen kompetanse gjennom hele arbeidslivet, sier Noss.
Bedriftene må ligge i forkant og kartlegge hvilken kompetanse de trenger for å løse morgendagens oppgaver.
Bedrifter som har fokus på jevnlig og systematisk kompetanseutvikling av sine ansatte blir attraktive arbeidsgivere også i rekrutteringsøyemed.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern