Kommunen har plikt til å håndtere alt husholdningsavfall. Forurensningslovens §30 presiserer at ingen må samle inn husholdningsavfall uten kommunens samtykke.
Mange private aktører tilbyr ulike henteordninger direkte til private husholdninger, og i de fleste tilfeller supplerer de kommunenes eget tilbud. Derfor ønsker mange kommuner å tillate denne muligheten. Gjennom å gi kommunalt samtykke til aktører som samler inn husholdningsavfall, oppfylles kravet i forurensningsloven. Det er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven å gi et slikt samtykke, eller gi avslag.
Denne veilederen skal vise hva kommunen må gjøre for å ta i bruk et verktøy som gjør det enkelt å håndtere dette samtykket.
Veilederen og det digitale verktøyet for samtykke er utviklet av KS og KS Bedrift i samarbeid med utvalgte kommuner og kommunalt eide avfallsselskaper.
I henhold til forurensningsloven § 30 har kommunen ansvar for håndtering av husholdningsavfall. Ingen må samle inn dette avfallet uten kommunens samtykke. Hvorfor er denne bestemmelsen blitt så aktuell?
Avfallsmarkedet er i endring. Det siste tiåret har det dukket det opp stadig flere aktører som vil ha en del av de verdifulle avfallsressursene. Det gjelder avfallet som har en verdi, og som innbyggerne betaler for å bli kvitt – utover renovasjonsgebyret.
Fremtidige scenarier som krever at kommunen håndterer husholdningsavfallet annerledes enn i dag
I utgangspunktet har alle private som samler inn avfall fra husholdningene en plikt til å innhente samtykke fra kommunen. Likevel har praksisen over mange år, vært at få eller ingen aktører har søkt. Stortinget har nylig bestemt at kommunene selv kan velge om de vil hente inn samtykke for containerutleie fra godkjente avfallsselskaper, men øvrig innsamling omfattes fortsatt av kravet til å innhente samtykke. Kommunene har dermed en plikt til å følge opp, og de kan velge å gi samtykke med eller uten kriterier.
Det aktuelle lovverket er lov om forurensning, kap. 5 Om avfall, § 30 Kommunal innsamling av husholdningsavfall m.v. Der står det bl.a. «Uten kommunens samtykke må ingen samle inn husholdningsavfall». Krav om samtykke skal ikke berøre innbyggerne, dette er kun en avtale mellom kommunen og den enkelte private aktøren som samler inn husholdningsavfall.
Kostnadene er knyttet til ulike områder:
Faktisk kostnad vil variere. Med inntil 5 søknader antar vi denne fordelingen:
Forurensningsloven står over renovasjonsforskrifter, og kommunen behøver ikke vedta noe særskilt for å ta lovbestemmelsen aktivt i bruk. Om lokal renovasjonsforskrift har lagt inn en tekst som kan gå på tvers av dette punktet så foreslår vi at dere justerer forskriften. Ta kontakt med KS (kommunene) eller KS Bedrift (avfallsselskapene) om dere trenger bistand.
Kommunen må bestemme om denne oppgaven skal gjøres i egenregi, eller om oppgaven delegeres til et kommunalt avfallsselskap. Er alle oppgaver knyttet til innsamling av husholdningsavfall allerede delegert til avfallsselskapet, er dette nærliggende at dette også en oppgave for dem. Send derfor hele veilederen og oppgaven til avfallsselskapet.
Kriterier for å få samtykke må lages. På denne siden ser du et forslag til kriterier som trolig vil passe alle. Kommunen må selv vurdere om de vil legge inn kriterier i renovasjonsforskriften eller om kriteriene kan være utenfor forskriften. Har dere revidering av forskrifter på gang, er disse kriteriene aktuelle å ta med. En politisk behandling vil sikre bevisstgjøring og forankring. Dere vet selv hvordan arbeidsdelingen og prosessene mellom kommune, avfallsselskap, representantskap og kommunestyrer er hos dere.
Dersom kommunen ønsker at avfall skal leveres til kommunens egne anlegg må dette inn i kriteriene.
Kommunen må ha en nettside – en såkalt landingsside - som inneholder all informasjon søkeren trenger. I denne veilederen finner du eksempel på hvilken tekst den bør ha.
De som legger ut informasjonen på nettsidene må også vite hvor søknadene skal havne, for eksempel som epost til en postmottak-adresse. Er dere kjent med SvarINN og SvarUT, vil denne søknaden kunne håndteres som SvarINN.
Kommunen må følge opp sine avtaler, slik er det også med samtykker til innsamling av husholdningsavfall. Det er viktig å vite at den som har fått samtykke samler inn avfall i henhold til kriteriene, og at de rapporterer nødvendige tall/data tilbake til kommunen.
Tips! Tilsyn ute hos bedriften kan ofte samkjøres med andre tilsyn. Det er effektiv bruk av ressursene.
Dersom avvik og brudd på kriteriene oppdages må dere ta stilling til om det bør føre til advarsler, sanksjoner eller i verste fall anmeldelse for lovbrudd.
Rapporteringen bør dekke behovene kommunen har. Data som gir unødig mye arbeid uten klar nytte bør unngås. Søknadsskjemaet i denne digitale løsningen har lagt seg på et minimum av den informasjonen som trengs for at kommunen skal ivareta sitt ansvar.
I arbeidet med denne løsningen ble det vurdert om rapporteringen fra aktører med samtykke kunne gjøres ett sted, smidig og enkelt og digitalt. Det er mulig, men er ikke del av prosjektet på dette tidspunktet.
Søknadsskjemaet - slik det er i dag - er en første versjon. Underveis i prosjektet har vi valgt å begrense oss til et skjema som gir nødvendig informasjon, men ikke mer. Det er konkurranseutsatte bedrifter som skal søke, og vi ber ikke om mer informasjon enn at kommunen kan utføre sin plikt.
Med tiden er det aktuelt å utvikle denne løsningen. Et av ønskene er å lage en mulighet for rapportering gjennom dette verktøyet. Et annet ønske er at alle offentlige registre kan fungere sømløst inn i skjemaet. Dette er noen av innspillene vi gjerne tar med videre, men som ikke er med i denne første versjonen.
Prosjektet har dratt nytte av Oslo kommunes erfaringer og ressurser med såkalt «datadrevet veiledet dialog». Inntil videre ligger løsningen på Oslo kommunes nettsider, med deres designprofil. Det vil bli endret etter hvert.
Dette digitale søknadskjemaet er en første start på en enkel og ubyråkratisk håndtering av kommunens ansvar når den vil gi samtykke private aktører som ønsker å samle inn husholdningsavfall. Ved slutten av 2018 skal denne løsningen evalueres første gang. Vi vil innhente erfaringer og innspill fra alle kommuner og avfallsselskaper som bruker løsningen. Det er fullt mulig – og ønskelig – å få tilbakemeldinger underveis. Send til KS Bedrift.
Enhetlig håndtering av søknader om samtykke gjør alt mye enklere for kommune/selskap og den som søker. Vi anbefaler selvsagt at du går gjennom «Veilederen», slik at alt dere gjør som angår håndtering av samtykke-saker, samtidig baner veien for at dere kan blir med på den nasjonale, digitale løsningen etter hvert. Mye av jobben må uansett gjøres når du mottar søknader.
Nedenfor står noen punkter du må huske på:
Får du en søknad så sjekk om du har myndighet til å behandle den. Er det ikke delegert myndighet til selskapet, så er det kommunen(e) som skal behandle søknaden.
Det kan være lurt å unngå mer detaljert regulering, enn strengt nødvendig. Lag kriterier for det som er viktig for dere, for å utøve deres myndighet. Unngå begrensninger som kan hemme innovasjon, eller som krever nye vedtak hos eiere/styret dersom det dukker opp søkere dere ikke hadde forestilt dere.
Vedtaket dere fatter kan gi fullt medhold (dvs. samtykke til alt det søkes om ), delvis medhold eller fullt avslag. For eksempel kan det gis samtykke til å samle inn «x typer» avfall, men ikke «y typer» avfall. Forvaltningsloven krever at avslag på samtykke må begrunnes. Det betyr at dere må gi en begrunnelse for vedtaket på de punkter som omhandler hvorfor det ikke gis samtykke til «y type avfall». Vis til forskriftshjemmelen, kravene og kriteriene dere baserer avgjørelsene på. Hvis aktører ønsker begrunnelse i ettertid for hvorfor man har fått samtykke, så har den krav på det.
Dere må si hvor lenge samtykket varer såfremt kriteriene følges. Det kan være en spesifisert tidsperiode, og kanskje automatisk fornyelse. Samtykket kan trekkes tilbake dersom det er noe i deres egen drift som tilsier at dere må håndtere husholdningsavfallet annerledes, og ikke kan gi samtykke til at andre samler inn. Og – ja – det må hjemles i forskrift at dere kan trekke samtykket tilbake.
Dere må opplyse om klageadgang, slik som i andre enkeltvedtak, som dette er.