Søk

Rune Kvarme starter i Samfunnsbedriftene:

– En jobb med mening i en bransje med mening

Bilde av fagsjef Rune Kvarme i Samfunnsbedriftene. Foto: Privat
NYTT FJES: Rune Kvarme er ny fagsjef for arbeidsinkludering i Samfunnsbedriftene. Foto: Privat
|
Publisert:
11. oktober 2022

– Samfunnsbedriftene jobber med både hodet og hjertet. Det synes jeg passer perfekt for både meg og bedriftene i bransjen, sier Rune Kvarme. Han er vår nye fagsjef på vekst- og arbeidsinkludering.

Denne høsten starter Samfunnsbedriftene en satsing på bedrifter som jobber med vekst, attføring, inkludering og arbeidskvalifisering. Flere vekst- og arbeidsinkluderingsbedrifter har allerede meldt seg inn i det som er den største arbeidsgiverforeningen for store og små samfunnsbedrifter som leverer grunnleggende tjenester over hele landet. Og flere er på vei inn.
Rune Kvarme starter som fagsjef i løpet av de nærmeste månedene, og han er ikke tvil om at både han og bedriftene i bransjen vil føle seg hjemme.
– Jeg ble kjent med Samfunnsbedriftene gjennom prosjektet «Inkluderende kommune» som jeg startet i ASVL. Her lette jeg med lys og lykte etter en kompetent samarbeidspartner som kunne bistå oss med å lage en veiviser for økonomisk samhandling mellom kommuner og deres vekst- og arbeidsinkluderingsbedrifter, sier Kvarme som den gang tok kontakt med Samfunnsbedriftene.
– Det viste seg å være det mest imøtekommende kompetansemiljøet jeg noensinne har møtt. Etter å ha blitt bedre kjent, har jeg i lang tid tenkt at Samfunnsbedriftene er det rette stedet å være, både for meg som ansatt og for vekst- og arbeidsinkluderingsbedriftene.

Bred erfaring

På vekst- og arbeidsinkluderingsområdet kan uttrykket «bred erfaring» knapt brukes mer treffende enn om nettopp Rune Kvarme. De siste 20 årene har han jobbet i både Arbeidsgiverforeningen for vekst- og attføringsbedrifter (ASVL) og for inkluderingsprosjektene «Læringsnettverket» og «Ringer i vannet» i NHO. Han er utdannet innen spesial- og sosialpedagogikk, og har jobbet både med PP-tjeneste og HR. I tillegg har han førstehånds erfaring med arbeid med inkluderende arbeidsliv i Blå Kors. 
– Da jeg kom inn i denne bransjen i 2002 ble jeg forelsket. Både ansatte og bedrifter er hel ved, og kjennetegnes ved idealisme, hjertevarme og profesjonalitet. Denne bransjen tiltrekker seg folk som ønsker å gjøre en forskjell – folk som helt sikkert kunne oppnådd store lønninger og høy status i andre yrker, men som har valgt yrke og arbeidsplass med hjertet, sier Kvarme.
– Dette er jobber med mening i en bransje med mening, og så består den av de mest fantastiske folka jeg vet om. Etter 20 år er jeg fortsatt like betatt.

Mange utfordringer

Selv etter flere tiår i bransjen bekrefter Kvarme at det fortsatt er mange utfordringer som må løses.
– Egentlig skulle jeg ønsket at du heller spurte om hvilke muligheter disse bedriftene har framover. Men da ville dette bli et veeeeldig langt intervju, ler Kvarme og fortsetter:
– Utfordringene bransjen står overfor er som regel symmetriske med utfordringene i resten av samfunnet. For en arbeidsgiverforening bør de prioriterte oppgavene derfor være uforutsigbare rammevilkår, endringer i politiske føringer og mangel på kvalifisert arbeidskraft.
– Vi må både huske hvor vi kommer fra, og dyrke vår egenart og kompetanse. Da tror jeg dette er en bransje som kan tåle både endringer og utfordringer, sier Kvarme.
Han mener det norske arbeidsmarkedet er i ubalanse.
– Norge mangler arbeidskraft – samtidig som det er stadig flere som faller utenfor arbeidslivet. Vekst- og arbeidsinkluderingsbedriftene er frontkjempere i kampen mot dette utenforskapet. Her finnes kompetanse, arenaer og den til enhver tid beste metodikken for å gi tilrettelagt arbeid, tilrettelegge for kvalifisering til arbeid, et bankende hjerte for målgruppene – og ikke minst evne til omstilling.

Kan bidra med løsninger

Kvarme tror ikke myndighetene fullt ut er klar over hvor kompetente disse bedriftene har blitt og hvilken betydelig ressurs de kan bli.
– Bedriftene må i langt større grad utfordres til å bidra med løsninger, enten det er gjennom NAVs tiltaksportefølje, gjennom lærekandidat- og lærlingeordninger på fylkesnivå, eller gjennom aktivitetsplikt, voksenopplæring og ungt utenforskap på kommunalt nivå.
– Denne bransjen har både kompetansen, arenaene og fleksibiliteten for å få til mye, sier Kvarme
Han innrømmer at det er lenge siden han hørte om nyetableringer i vekst- og arbeidsinkluderingsbransjen.
– Men den tanken kan vi godt holde litt fast ved. Det finnes et åpenbart potensial. For de eksisterende bedriftene, tror jeg kommunedirektører og folkevalgte først og fremst bør tenke på hvordan de kan gi vekst- og arbeidsinkluderingsbedrifter rom til å utvikle seg.
– Disse bedriftene har betydelige logistiske og faglige krav til å levere på de statlige tiltakene. Gjennom et strategisk og gjensidig samarbeid mellom eierkommune og bedriftene, kan kommunen både høste gevinster som bedre tjenester til innbyggerne, tilføre kommunen flere statlige tiltaksplasser, tiltrekke seg forsøksmidler, og etablere større – og dermed mindre sårbare – tjenester i for eksempel voksenopplæring, arbeids- og aktivitetssentre, integrering av flyktninger og minoriteter, og ungt utenforskap.
Og akkurat der ligger kimen til å forløse et enormt potensial:
– Samarbeid, sier Rune Kvarme.
– Jeg ser stadig flere eksempler på at et godt samarbeid mellom kommunene og deres vekst- og arbeidsinkluderings-bedrifter fører til betydelige gevinster for begge parter. Men dette er jo ikke bare bedrifter som eksisterer kun for sin egen skyld. Dette er bedrifter som løser store utfordringer og utvikler samfunnet. Og DA snakker vi jo virkelig om et enormt potensial, sier han.

Les mer om

Hold deg oppdatert!

Meld deg på våre nyhetsbrev for å motta siste nytt om politikk, arbeidsliv, juss og møteplasser.
© 2022 Samfunnsbedriftene.
Fakturaadresse
EHF:
Samfunnsbedriftene er registrert i ELMA-registeret med organisasjonsnummer 912868222.
Vi ønsker fortrinnsvis å motta fakturaer i EHF-format.
Dersom dette ikke er mulig, benyttes e-post til følgende adresse: samfb@faktura.poweroffice.net
Besøksadresse
Haakon VIIs gate 9
0161 Oslo
Postadresse
Postboks 1378 Vika
0114 Oslo
Org.nr 912868222
E-postadresse
post@samfunnsbedriftene.no
Sosialemedier
Linkedin
Gå til toppen
Personvern